Reklama

Sokoli wzrok i dobra dieta

GRAZIAKO/Niedziela

Zbyt mało witamin, cynku oraz luteiny i zeaksantyny może być przyczyną zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem - Age-Related Macular Degeneration (AMD). Dlatego tak ważna jest właściwa dieta. Brak powyższych składników przyczynia się najpierw do osłabienia wzroku, a w dalszej konsekwencji może doprowadzić do jego całkowitej utraty.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zwyrodnienie plamki jest jedną z głównych przyczyn nieodwracalnej utraty wzroku u osób powyżej 65. roku życia. Według szacunków opartych na międzynarodowych opracowaniach naukowych, AMD może dotknąć co dwudziestego Polaka. Obecnie u ponad 616 tys. Polaków choroba ta występuje w stadium zaawansowanym.
Zdrowa dieta, zawierająca duże ilości warzyw, takich jak: kapusta, szpinak, brokuły, groszek, brukselka, kukurydza, może zapobiec utracie wzroku. I odwrotnie - dieta nieprawidłowa, np. niezdrowe jedzenie w barach szybkiej obsługi, może przyczynić się do osłabienia wzroku i rozwoju zwyrodnienia plamki, fragmentu siatkówki odpowiadającego za najostrzejsze widzenie.

Luteina i zeaksantyna - dwa karotenoidy będące składnikiem barwnika plamki - mają zasadnicze znaczenie dla ochrony wzroku. Obydwa związki działają jak wewnętrzne okulary przeciwsłoneczne, filtrując światło niebieskie i chroniąc siatkówkę przed wpływem wolnych rodników. Obydwa karotenoidy są głównymi elementami systemu obronnego narządu wzroku.
Naukowcy badający funkcję plamki oceniali wpływ codziennego stosowania wymienionych mikroskładników w następujących dawkach, dostarczanych 2 razy dziennie: luteina - 12 mg, zeaksantyna - 1 mg, witamina C - 120 mg, witamina E - 17,6 mg, selen - 40 µg, cynk - 10 mg.
Populacja mieszkańców Europy przyjmuje przeciętnie od 1/8 do 1/6 powyższej dawki, a spożycie mikroskładników stale się zmniejsza. Należałoby zatem 3-,4-krotnie zwiększyć spożycie warzyw zawierających luteinę i zeaksantynę - takich jak jarmuż, kapusta, szpinak, brokuły, groszek, brukselka, kukurydza - a także żółtek jajek. Wraz z wiekiem naturalny system obronny oka staje się coraz słabszy i wymaga wzmocnienia. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz luteiny i zeaksantyny, często konieczne jest przyjmowanie suplementów diety.
Zatem - zasiadając do obiadu, warto mieć na uwadze, że niezdrowe jedzenie jest nie tylko przyczyną otyłości, lecz może także spowodować utratę wzroku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2011-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Męka naszego Pana Jezusa Chrystusa według świętego Łukasza

Niedziela Ogólnopolska 12/2016, str. 32-33

Piotr Drzewiecki

Więcej ...

PILNE! Opat tyniecki podał się do dymisji

2025-04-10 10:46

opactwotynieckie.pl

Nagła zmiana na stanowisku opata tynieckiego. Taka informacja pojawiła się w mediach społecznościowych Opactwa Benedyktynów w Tyńcu .

Więcej ...

Jaskinia Słowa (Niedziela Palmowa)

2025-04-12 09:00
Ks. Maciej Jaszczołt

Red.

Ks. Maciej Jaszczołt

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Wielka Brytania: ks. Glas uznany za winnego, diecezja...

Wielka Brytania: ks. Glas uznany za winnego, diecezja...

Skoro Bóg wszystko wie i wszystko może, dlaczego nie...

Wiara

Skoro Bóg wszystko wie i wszystko może, dlaczego nie...

Wiara

"Różowe zakonnice" - nieprzerwana modlitwa, która...

Pierwsza debata prezydencka za nami. Jak odpowiadali...

Wiadomości

Pierwsza debata prezydencka za nami. Jak odpowiadali...

Tatry: Mandaty za rozświetlenie krzyża na Giewoncie w...

Wiadomości

Tatry: Mandaty za rozświetlenie krzyża na Giewoncie w...

Masowa likwidacja szkół wiejskich

Felietony

Masowa likwidacja szkół wiejskich

Oleśnica: Dziecko zabite w 9. miesiącu ciąży

Wiadomości

Oleśnica: Dziecko zabite w 9. miesiącu ciąży

Małopolskie: Podczas Mszy św. wszedł na ołtarz,...

Wiadomości

Małopolskie: Podczas Mszy św. wszedł na ołtarz,...

Dlaczego Kościół sprzeciwia się stosunkom...

Wiara

Dlaczego Kościół sprzeciwia się stosunkom...