Reklama

Kuchnia na Wielki Post

Hummus

Niedziela Ogólnopolska 14/2011, str. 49

GRAZIAKO/Niedziela

Wiosna to dobry czas, by urozmaicić i wzbogacić swoją dietę. Proponujemy sięgnąć po ciecierzycę, inaczej zwaną cieciorką lub włoskim grochem; kształtem przypomina orzech laskowy. Jest to roślina ważna i często wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej, u nas, niestety, mało popularna. A szkoda, bo jest smaczna, zdrowa, bogata w fosfor i witaminy. Zawiera 25 proc. białka, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Wzmacnia ona organizm, dodaje sił witalnych, zwłaszcza osobom po chemioterapii.
Na Bliskim Wschodzie, w kuchni arabskiej i żydowskiej podawana jest na różne sposoby.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

75 g nasion sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
325 g ugotowanej ciecierzycy
¼ łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Na patelni teflonowej podrumienić trochę nasion sezamu (jeśli są naturalne; można też kupić nasiona przyrumienione). Zdjąć z ognia. Kiedy trochę ostygną, zmiksować robotem sezam i czosnek, dodać oliwę i cytrynę. Miksować, aż powstanie jednolita masa. Dodać pozostałe składniki i miksować tak długo, aż wszystko dobrze się zmiesza i masa będzie jednolita, bez grudek. Doprawić do smaku. Używać do smarowania grzanek lub chleba.

Przepis na hummus nadesłała z Hiszpanii Dobrochna Banaszkiewicz

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2011-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Kolęda, która łączy

2025-12-26 07:31

betlejemwpolsce.pl

Wraz z „Betlejem w Polsce”, „Niezbędnikiem Katolika” oraz Tygodnikiem Katolickim „Niedziela” zachęcamy, by śpiew kolęd stał się nie tylko pięknym zwyczajem, ale także modlitwą.

Więcej ...

Rozważanie do Słowa Bożego: Jezus nie romantyzuje misji

2025-12-25 22:09

Jerozolima – Kościół św. Piotra in Gallicantu[/fot. Grażyna Kołek

Więcej ...

Najstarszy zachowany do dziś opłatek został znaleziony w książce należącej do polskiego szlachcica

2025-12-26 18:14

_Alicja_/pixabay.com

Najstarszy zachowany do dziś opłatek został znaleziony w książce należącej do polskiego szlachcica Władysława Konstantego Wituskiego (1605-1655). O odkryciu tym oraz bibliotece polskiego podróżnika, zagrabionej przez Szwedów w XVII wieku, opowiada w rozmowie z PAP dr Joanna Zatorska-Rosen.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do Świętej Rodziny

Wiara

Nowenna do Świętej Rodziny

26 grudnia wypada w tym roku w piątek. Co ze...

Kościół

26 grudnia wypada w tym roku w piątek. Co ze...

Mowa ciała w rodzinie. Na te znaki uważaj!

Wiara

Mowa ciała w rodzinie. Na te znaki uważaj!

Rozważanie do Słowa Bożego: Jezus nie romantyzuje misji

Kościół

Rozważanie do Słowa Bożego: Jezus nie romantyzuje misji

Leon XIV wprowadza zmiany w uroczystościach Bożego...

Kościół

Leon XIV wprowadza zmiany w uroczystościach Bożego...

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Wiara

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Wiadomości

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Niedziela Kielecka

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko