Ciasto:
10 białek
1 szklanka cukru
½ kostki margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
pół małego opakowania
proszku do pieczenia
Masa:
2 szklanki mleka
1 kostka masła
3 łyżki krupczatki
8 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem i mieszając, dodawać porcjami rozpuszczoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i oczyszczony, suchy mak. Blachę posypać bułką tartą.
Piec 30-40 min w temp. 170-180oC.
Do jednej szklanki mleka dodać wiórki kokosowe, mąkę i wymieszać. Drugą porcję mleka zagotować, a następnie wlać do niego mleko z mąką i wiórkami. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając, i ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem. Porcjami dodawać powstały kokosowy budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 równe części i przełożyć masą. Wierzch ozdobić dowolnie, np. lukrem, bakaliami lub owocami.