Reklama

Świąteczne przekąski

Niedziela Ogólnopolska 17/2011, str. 46

GRAZIAKO/Niedziela

Na wielkanocnym stole królują jajka, szynki, kiełbasy, chrzan i tradycyjne baby i mazurki. Proponujemy, jak z tradycyjnych składników przygotować ciekawe przekąski

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jajka przepiórcze w galarecie

Składniki:
10 jajek przepiórczych
kilka plastrów wędzonego łososia
warzywa do dekoracji:
zielony groszek
gotowana marchewka
cytryna
1 l bulionu
4 dag żelatyny
2 białka

Wykonanie:
Jajka przepiórcze włożyć do wrzątku i gotować 2 min. Ostudzić i obrać. Do 1 litra zimnego bulionu dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i białka, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować aż się wyklaruje. Przecedzić przez lnianą ściereczkę namoczoną w zimnej wodzie. Foremki opłukać zimną wodą, wewnątrz wlać cienką warstwę gęstniejącej galarety i wstawić do lodówki, aby zastygła. Na spodzie i bokach naczyń ułożyć listki pietruszki, po łyżce zielonego groszku oraz plasterki marchewki, jajka i po kawałku łososia. Zalać gęstniejącą galaretą, przykryć naczynia i wstawić do lodówki na trzy godziny. Wyjąć z foremek i ułożyć na półmisku. Podawać przybrane zieloną sałatą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Szynka nadziewana w galarecie

Składniki:
10 plasterków szynki
3 jajka
½ większego pora
½ papryki
½ puszki kukurydzy
sól, pieprz
4 łyżki majonezu
1 l bulionu
4 dag żelatyny
2 białka

Reklama

Wykonanie:
Jajka ugotować, przestudzić, obrać i drobno posiekać, dodać posiekanego drobno pora, paprykę, odcedzoną kukurydzę. Całość wymieszać z przyprawami i majonezem. Tak przygotowane nadzienie wykładać po 1 łyżce na każdy plasterek szynki i zwijać w rulonik. Galaretkę przygotować jak wyżej. Niewielką ilość zastygającej galaretki wlać na półmisek. Gdy zastygnie, układać ruloniki z szynki. Udekorować papryką, pomidorem oraz zieloną pietruszką. Całość zalać zastygającą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Pasta z jajek

Składniki:
3 jajka
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać. Przełożyć do wąskiego, wysokiego naczynia i drobniutko posiekać. Chrzan odcedzić i dodać do jajek, wlać śmietanę i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą. Podawać do kiełbas i pieczonych mięs.

Podziel się:

Oceń:

2011-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Różaniec z Aniołami - tajemnice światła

2025-10-01 20:54

Karol Porwich/Niedziela

Modlitwa różańcowa jest wzniesieniem serca do Boga, który przychodzi, aby zbawiać człowieka. Modlitwa różańcowa - jak przypominał nam Ojciec Święty Jan Paweł II - jest modlitwą kontemplacyjną.

Więcej ...

Nie ma takiego problemu, którego nie rozwiązałby Różaniec

Karol Porwich/Niedziela

W objawieniach fatimskich Maryja nieustannie przypominała o sile modlitwy różańcowej. Podczas każdego z sześciu spotkań z trojgiem pastuszków przekazywała jedno, niezmienne przesłanie: „Odmawiajcie Różaniec”.

Więcej ...

Przyszłość dzieci w naszych rękach

2025-10-01 19:42

Marzena Cyfert

Pod takim hasłem w niedzielę 5 października przejdzie przez Wrocław Marsz dla Życia i Rodziny.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Wiara

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

„Pójdź za mną”!

Wiara

„Pójdź za mną”!

Św. Teresa z Lisieux

Święci i błogosławieni

Św. Teresa z Lisieux

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Wiara

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Nowenna do św. Michała Archanioła

Wiara

Nowenna do św. Michała Archanioła

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Kościół

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel

Święta i uroczystości

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel

NASZA INFORMACJA: Leon XIV został zaproszony na Jasną...

Kościół

NASZA INFORMACJA: Leon XIV został zaproszony na Jasną...