Reklama

Savoir-vivre

Sposoby podawania i jedzenia owoców

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeśli postępujemy zgodnie ze wskazaniami savoir-vivre’u, zawsze podczas obiadu, szczególnie tego uroczystego, podajemy przed ciastami, lodami itp. owoce. Zauważmy, że jest to nie tylko w dobrym tonie, ale i bardzo zdrowe.
Są dwie metody podania owoców.
Po pierwsze, pojawiają się one na stole po ostatnim daniu. Są wtedy podawane na półmiskach, obrane i poporcjowane.
I tak pomarańcze, mandarynki podajemy w cząstkach. Jabłka, gruszki, śliwki, kiwi, brzoskwinie podajemy jako obrane ćwiartki (kiwi możemy też podać przekrojone na pół i podać do nich łyżeczkę). Banany podajemy obrane ze skóry i pokrojone na kawałki. Te owoce jemy, posługując się widelczykiem i nożykiem do owoców (gdy ich nie mamy, podajemy normalny nóż i widelec).
Grejpfruty podajemy przekrojone na pół (dołączamy do nich łyżeczkę i cukier).
Truskawki podajemy w całości. Można je jeść, biorąc w rękę (wtedy są z ogonkami), lub podać do nich widelczyki i osobne dla każdego gościa małe naczynia ze śmietaną i cukrem (wtedy truskawki podajemy bez ogonków). W takim przypadku nabijamy truskawkę na widelczyk i wkładamy ją do naczynia z cukrem, a następnie ze śmietaną.
Czereśnie, wiśnie, winogrona, porzeczki, agrest jemy rękami.
Maliny, jeżyny, jagody, poziomki podajemy w naczyniach (bez ogonków). Je się je łyżeczką, z cukrem lub śmietaną.
Druga metoda częstowania owocami - jeszcze przed posiłkiem możemy postawić półmiski lub, lepiej, patery z owocami jako ozdobę na środkowej części stołu, a po ostatnim daniu podać gościom talerzyki i sztućce do owoców.
W takim przypadku są dwa sposoby ich jedzenia.
Podczas mniej oficjalnego posiłku bierzemy je w ręce i obieramy oraz porcjujemy, dotykając ich rękami, a następnie jemy, posługując się sztućcami.
Podczas oficjalnych posiłków i gdy wszyscy mamy na sobie odświętne ubrania, nie dotykamy owoców rękami (ich sok mógłby zaplamić ubranie). Obieramy je zatem, porcjujemy i jemy, posługując się sztućcami. Sposoby podejścia do każdego owocu możemy sobie wypracować sami. Lepiej jednak chyba sięgnąć do podręczników savoir-vivre’u, gdzie znajdziemy opisy procedur jedzenia poszczególnych owoców.

www.savoir-vivre.com.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

+2 0
2012-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Kanclerz Uniwersytetu Szczecińskiego przyznał, że są tylko dwie płcie. Uczelnia odcina się od wpisu pracownika

2025-01-23 11:49

Magdalena Pijewska

Kanclerz Uniwersytetu Szczecińskiego Andrzej Jakubowski ośmielił się Facebooku napisać: „Kobieta to kobieta. Mężczyzna to mężczyzna. NARESZCIE!!!”. Co było dalej?

Więcej ...

Św. Franciszek Salezy

Edycja Świętego Pawła

Więcej ...

Łódź: adoruj Jezusa o każdej porze!

2025-01-25 07:30

Julia Saganiak

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Warszawa: Muzeum Sztuki Nowoczesnej promuje deprawację i...

Wiadomości

Warszawa: Muzeum Sztuki Nowoczesnej promuje deprawację i...

Według lewicowych mediów, abp Kupny chce konkurować z...

Wiadomości

Według lewicowych mediów, abp Kupny chce konkurować z...

Dziś Ewangelia przypomina nam powołanie dwunastu...

Wiara

Dziś Ewangelia przypomina nam powołanie dwunastu...

Helena Kmieć. Dziewczyna, która stała się wzorem

Kościół

Helena Kmieć. Dziewczyna, która stała się wzorem

Wrocławscy biskupi o kolędzie: najlepiej, gdyby odbywała...

Kościół

Wrocławscy biskupi o kolędzie: najlepiej, gdyby odbywała...

Biskup Ważny ukarał księdza, który chodził po...

Kościół

Biskup Ważny ukarał księdza, który chodził po...

Profanacja w Tychach. Opiłowane ręce Jezusa i belka...

Kościół

Profanacja w Tychach. Opiłowane ręce Jezusa i belka...

Panie spraw, abym przyjmował Twoją łaskę i czynił moje...

Wiara

Panie spraw, abym przyjmował Twoją łaskę i czynił moje...

Święta Agnieszka - dziewica i męczennica

Święci i błogosławieni

Święta Agnieszka - dziewica i męczennica