Składniki:
1 kaczka sprawiona
ząbek czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka tymianku
15 dag suszonej żurawiny
1 cebula
100 ml czerwonego wina
1 łyżka masła
sól
pieprz
Wykonanie:
Żurawinę namoczyć w ½ szklanki przegotowanej wody. Kaczkę natrzeć solą i pieprzem wewnątrz i z wierzchu. Dodatkowo natrzeć wewnątrz majerankiem i tymiankiem i włożyć pokrojony czosnek. Tuszkę spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny i piec tak długo, ile waży (1,5-kilogramową - 1,5 godziny) w piekarniku nagrzanym do 180oC. Co jakiś czas polewać sosem powstającym w czasie pieczenia.
W rondelku podgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać wino i odsączoną żurawinę, gotować na małym ogniu do czasu wyparowania płynu (ok. 10 min). Po upieczeniu mięsa z sosu pieczeniowego zebrać tłuszcz, dodać do żurawiny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać kaczkę. Podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami oraz surówkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu