Składniki:
30 dag ziemniaków
50 dag twarogu
torebka cukru wanilinowego
60 dag mąki
3 żółtka
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
6 łyżek cukru pudru
słoiczek konfitury wiśniowej
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zalać wrzątkiem, posolić, ugotować. Następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć do białości z 3 łyżkami cukru pudru, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ucierając, dokładać po łyżce twarogu. Gładką masę połączyć z ziemniakami, mąką i proszkiem do pieczenia oraz spirytusem. Wyrobić jednolite gładkie ciasto. W szerokim płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz. Nabierać po porcji ciasta, lekko rozpłaszczać, na placuszku kłaść porcję konfitur i szybko zlepiać, formując małe kuleczki. Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złotobrązowy kolor. W trakcie smażenia obracać pączki. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony bibułą. Kiedy bibuła pochłonie nadmiar tłuszczu, przełożyć pączki na paterę i obficie posypać cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu