Do oficjalnych, uroczystych posiłków podaje się z reguły zimne, niealkoholowe napoje. Jakie więc napoje można podać w takich sytuacjach i w jaki sposób?
Przede wszystkim podajemy napoje najwyższej jakości. Literatura savoir-vivre’u jest zgodna co do tego, że zdecydowana większość napojów, które można kupić w sklepie, nie ma takiej jakości. Nie podajemy zatem napojów typu oranżada, coca-cola, sprite itp. (zawierają one wiele konserwantów, chemii itp.). Nie podajemy też kupnych soków owocowych z kartonu, bo są to tylko mieszaniny wody i soków zagęszczanych.
Podajemy natomiast soki świeże, wyciskane lub napoje czy koktajle bezalkoholowe, takie jak: lemoniada (sok ze świeżej cytryny, woda gazowana, cukier), prawdziwa oranżada (sok ze świeżej pomarańczy, woda gazowana, cukier), można podać także wodę gazowaną z miętą i sokiem z granatu. Tylko takie napoje mogą być podawane przed posiłkiem lub po posiłku, a zatem spełniają one funkcję aperitifu (pobudzają i zaostrzają apetyt) czy funkcję digestifu (ułatwiają trawienie).
Do posiłków podajemy wyłącznie wodę mineralną niegazowaną. Tylko ona nie zmienia smaku potraw i wypita po zjedzeniu jakiegoś posiłku oczyszcza kubki smakowe z jego posmaku, przygotowując je w ten sposób na nowe doznania.
Przed posiłkiem, w trakcie posiłku ani po nim nie podajemy kompotu jako napoju. Kompot prawdziwy jest deserem, w którym jest dużo ugotowanych owoców, je się go łyżeczką i dlatego nie zalicza się go do napojów.
Napoje bezalkoholowe i wodę pijemy z kieliszków do wody. Możemy je podawać w dzbankach, a wodę, co jest jeszcze bardziej eleganckie, w karafkach.
Pamiętajmy o zasadzie: łokci ani butelek nigdy nie umieszczamy na stole.
Pomóż w rozwoju naszego portalu