Wielki Post jest doskonałą okazją, aby sięgnąć do potraw tradycyjnie uznanych za postne, np. ryb. Wspaniale wzbogacają nasz jadłospis. Zaleca się, aby jeść je przynajmniej trzy razy w tygodniu, bo są lekkostrawne i bogate w białko. Jak przyrządzić pyszną rybę zdradza pani Anna, kucharka z wieloletnim doświadczeniem. Obecnie pracuje w Domu Rekolekcyjnym Diecezji Rzeszowskiej w Zaczerniu.
80 dag ryby (dowolna)
1 średnie jabłko
15 dag świeżych pieczarek
1 większa cebula
4 łyżki śmietany
10 dag żółtego sera
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
czosnek
cytryna
przyprawa do ryb
sól
Wykonanie:
Rybę posolić, naczosnkować, skropić cytryną, obtaczać w mące i smażyć na oleju z obu stron. Cebulę zeszklić, dodać pokrojone pieczarki, posolić, usmażyć. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć ciasno usmażoną rybę. Na rybę ułożyć pokrojone jabłka. Ser żółty utrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, wylać na ułożone w naczyniu składniki. Piec w temp. 180°C przez ½ godziny.
6 września w Tallinie zostanie wyniesiony na ołtarze pierwszy błogosławiony Kościoła katolickiego w Estonii – abp Eduard Profittlich, pierwszy hierarcha wyświęcony w Estonii od czasów reformacji i męczennik z czasów II wojny światowej, który odmówił powrotu do rodzinnych Niemiec. Uroczystościom beatyfikacyjnym będzie przewodniczył kard. Christoph Schönborn. Losy nowego błogosławionego od młodzieńczych lat przeplatały się z losami Polaków.
KOLBUSZOWA – MIASTO POKOJU I NADZIEI., Jubileuszowy, 10. Festiwal Psalmów Dawidowych
2025-09-04 21:35
Alina Ziętek-Salwik
Alina Ziętek-Salwik
Finał X Festiwalu Psalmów Dawidowych w Kolbuszowej
Jubileuszowy, 10. Festiwal Psalmów Dawidowych, który miał miejsce 24 sierpnia br. na stadionie w Kolbuszowej, po raz kolejny upamiętnił męstwo i męczeństwo bł. Rodziny Ulmów z Markowej, a także uhonorował wszystkich „Sprawiedliwych i Ocalonych”, czyli Polaków ratujących w czasie II wojny światowej swoich braci Żydów. Jak zaznaczył Bogdan Romaniuk, inicjator i dyrektor Festiwalu, „Nie byłoby „polskich Sprawiedliwych bez ocalonych Żydów”.