Składniki:
30 dag mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
10 dag masła
10 dag cukru
2 łyżki cukru pudru
laska wanilii
2 jajka
garść pestek dyni
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem i solą. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem, ziarnkami wanilii; dodać jajka i - stopniowo - mąkę. Całość wyrobić na gładką masę. Na desce rozłożyć folię spożywczą, oprószyć ją mąką, wyłożyć na nią ciasto i równomiernie rozprowadzić. Placek oprószyć po wierzchu mąką, przykryć folią i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość 5 mm. Wykrawać foremką ciastka, układając je na blasze wyłożonej pergaminem i dekorować pestkami dyni. Piec w temperaturze 180oC na złoty kolor.
Pomóż w rozwoju naszego portalu