Składniki:
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
½ kg truskawek (mogą być też inne owoce, np. jagody)
2 paczki biszkoptów
mleko
Wykonanie:
Żółtka ucierać z cukrem pudrem mikserem kilka minut. Do masy dodawać po łyżce mascarpone i miksować, aż dodamy cały serek. Schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serową. Truskawki pokroić na drobne cząstki. Masę serową podzielić na trzy części. Pierwszą - równo rozłożyć na dnie szklanej salaterki. Połowę biszkoptów pojedynczo zanurzać na moment w mleku i układać na masie serowej (robić to bardzo szybko, żeby zbyt nasączone biszkopty nie rozpadły się). Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłożyć równomiernie drugą część kremu i na wierzchu truskawki. Ponownie błyskawicznie zanurzać biszkopty w mleku i ułożyć z nich drugą warstwę, na to trzecią część kremu. Wierzch udekorować truskawkami. Przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Pomóż w rozwoju naszego portalu