Składniki:
1 cebula
2 marchewki
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
160-200 g tuńczyka w oliwie
4 jajka
masło
keczup, majonez,
ew. łyżeczka koniaku
Wykonanie:
Warzywa posiekać i podsmażyć na wolnym ogniu do miękkości. Dodać odsączonego z oliwy, rozdrobnionego tuńczyka. Wymieszać. Roztrzepać jajka i połączyć z lekko przestudzoną masą warzywno-rybną. Formę do ciasta wysmarować masłem (można wyłożyć papierem do pieczenia, żeby później łatwiej było pudding wyciągnąć) i wyłożyć masę. Do piekarnika rozgrzanego na 200°C wstawić spore żaroodporne naczynie napełnione do kilku centymetrów wodą. Do naczynia wstawić pudding i piec w ten sposób 30-60 min. Co jakiś czas sprawdzać patyczkiem - jeśli jest suchy, wyjąć pudding i wyciągnąć go z formy. Podawać lekko ostudzony (lub zimny) z sosem z majonezu z dodatkiem odrobiny keczupu, ewentualnie kilku kropel koniaku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu