Składniki:
gęś sprawiona
20 dag suszonych jabłek
20 dag suszonych śliwek
20 dag suszonych gruszek
3 ząbki czosnku
kieliszek rumu
1 łyżka masła
1 łyżka tymianku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Wykonanie:
Gęś umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem w środku, na zewnątrz dodatkowo zmiażdżonym czosnkiem z ziołami. Odstawić na godzinę. Suszone owoce zalać rumem, odstawić na 30 min. Gęś nafaszerować owocami, posmarować stopionym masłem, przykryć folią aluminiową. Piec 2,5 godz. w temperaturze 180oC. W trakcie pieczenia gęś obracać. Podawać z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Jeszcze na początku wieku w święta Bożego Narodzenia na polskich stołach królowała pieczona gęś. Do dziś tradycja ta przetrwała u polskich rodzin mieszkających w Niemczech. Co ciekawe, za najlepsze w całych Niemczech uważane są gęsi z Polski. Ruch Slow Food, promujący dobrą żywność, stara się przekonywać Polaków do powrotu do starych tradycji. Zwraca też uwagę restauratorów na wyjątkowość polskiej gęsiny. Powyżej - jedna z propozycji przyrządzenia gęsi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu