Smaczne, a proste w wykonaniu ciasto polecają Siostry Nazaretanki z Domu Rekolekcyjnego Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Zaprasza na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Może pochwalić się dobrą kuchnią.
25 dag mąki
4 jajka
20 dag masła
20 dag cukru pudru
½ szklanki mleka
proszek do pieczenia
50 dag truskawek
tarta bułka
tłuszcz do formy
liście mięty
cukier puder
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem pudrem i masłem na parze na gładką masę. Schłodzić i stopniowo dodawać mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Truskawki umyć, osączyć i odszypułkować (kilka zostawić do przybrania). Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć ciasto. Na wierzch poukładać truskawki, delikatnie wciskając. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min w temp. 180°C.
Posypać cukrem pudrem, przybrać owocami i miętą.
Sałatkę do drugiego dania lub na kolację proponuje o. Jan, kapucyn, proboszcz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce k. Rzeszowa. Bardzo wielu czcicieli Matki Bożej Fatimskiej i św. Ojca Pio przyjeżdża na uroczystości do Terliczki. Staraniem o. Jana dla pielgrzymów zawsze przygotowywane są smaczne posiłki.
Jakiś czas temu na swoim profilu w mediach społecznościowych podzieliłam się jedną sytuacją – trudną niedzielną Mszą św. z moją 18-miesięczną córeczką. Mimo tego, że jedynie spacerowała ze mną za rękę po kościele, spotkałam się z przykrą uwagą na temat naszej obecności na Eucharystii.
Abp Szal podczas dożynek w Tyrawie Wołowskiej: Szanujmy chleb
2025-08-23 17:17
ks. Maciej Flader
ks. Maciej Flader
Poświecenie wieńców dożynkowych
Dzisiaj dziękujemy Panu Bogu za chleb. Szanujemy ten chleb, niech ten chleb, który dzielimy, także w czasie Eucharystii i ten chleb, który dzielimy, choćby przy obrzędem dożynkach, przy obrzędzie dożynkach będzie znakiem nie dzielenia ludzi, ale zjednoczenia. mówił abp Adam Szal w Tyrawie Wołowskiej podczas dożynek gminno-powiatowych.