Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego kulinarne programy w TV.
60 dag schabu wieprzowego
1 łyżka mąki pszennej
2 cytryny
250 ml śmietanki 30 proc.
1 pęczek natki pietruszki
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Schab oczyścić ze wszystkich błon i pokroić na kotlety grubości ok. 2 cm. Lekko je rozbić, a następnie przyprawić solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i świeżym tymiankiem. Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso, uprzednio obtoczone w mące. Gdy się zrumieni, obrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz śmietankę. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko odparuje. Przed zdjęciem z patelni sos doprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę pietruszki.
Finaliści Konkursu Aktywna Parafia 2025 – Parafia pw. Matki Bożej Częstochowskiej i św. Kazimierza w Mońkach
2025-10-16 19:13
hsz/KAI
mat. prasowy
Jury konkursu „Aktywna Parafia 2025” wybrało 10 parafii, które już 18 października spotkają się w Warszawie, prezentując lokalną kulturę, tradycje, potrawy, stroje i śpiewy, a także biorąc udział w konkursach sprawnościowych. Finaliści wyróżniają się aktywnością w niejednej dziedzinie. Poznajmy ich bliżej. W gronie finalistów znalazła się Parafia pw. Matki Bożej Częstochowskiej i św. Kazimierza w Mońkach, gdzie proboszczem jest ks. Wojciech Wojtach.
Grupa młodych ludzi z Łodzi i okolic wyruszyła w podróż do Taizé, niewielkiej wioski w Burgundii, znanej na całym świecie ze swojego ekumenicznego ducha i modlitwy śpiewem kanonów. Dla jednych był to pierwszy wyjazd, dla innych kolejny powrót do miejsca, które wielu nazywa „wyspą pokoju”.