S. Wojciecha Rdzanek, sercanka, jest współautorką książki „Kuchnia Sióstr Sercanek”. Zgromadzenie Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego istnieje już 119 lat. Przez cały pontyfikat Jana Pawła II siostry z tego zgromadzenia posługiwały w kuchni watykańskiej.
1kg kwaskowych jabłek
ok. 3 łyżek przesianej mąki
1 jajko
pół szklanki tartej bułki
olej do smażenia
15 dkg mrożonych malin lub truskawek
pół szklanki śmietany
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, odsączyć sok. Dodać jajko i mąkę w takiej ilości, aby powstała gęsta masa. Z masy formować niewielkie krokieciki i panierować je w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Owoce rozmrozić, zmiksować i podgrzać. Dodać śmietanę i wymieszać. Polać krokiety sosem. Podawać od razu.
W świątecznym czasie często wraca temat prezentów – także tych nietrafionych. W jednej z opowieści poruszono wątek, jak różnie podchodzimy do obdarowywania i jak wielką różnicę robi uważność. Zamiast żartów o „dziwnych podarunkach” pojawiła się historia, która łączy pamięć o wojennych losach, powojenną troskę i współczesne, bardzo przemyślane wsparcie dla dzieci. To przykład, jak święta mogą inspirować nie tylko do celebrowania, ale i do mądrego działania na rzecz innych.
Kościół jest domem zjednoczenia z Bogiem i pomiędzy nami, dlatego życzę Wam tej bliskości, której nie ma w europejskim świecie – zwrócił się abp Wacław Depo do zgromadzonych na Wigilii przygotowanej przez Caritas Archidiecezji Częstochowskiej.