Składniki:
50 dag mąki pszennej
1 jajko
sól
woda gazowana
Nadzienie:
50 dag kapusty kiszonej
7 dag suszonych grzybów
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek
oliwa z oliwek
* * *
Mąkę przesiać ze szczyptą soli, wsypać na stolnicę, formując kopczyk z wgłębieniem, wbić jajko i dodać tyle wody, aby powstało zwyczajne ciasto na domowy makaron. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Kapustę kiszoną opłukać, posiekać i ugotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę pokroić i przysmażyć na oliwie z oliwek. Suszone grzyby dobrze jest namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Wystudzić i posiekać. Połączyć w jednym garnku z ugotowaną kapustą i smażoną cebulą, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Gotować razem jeszcze ok. godz. Brać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na kształt koła. Na środku placka nakładać po łyżce nadzienia, cienko rozsmarowując na środku, i sklejać tak jak pierogi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączać na cedzaku wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawać gorące z czerwonym barszczem.
Przepisy zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu