Składniki:
1 kg schabu wieprzowego
1 jajko
20 dag płatków migdałowych
przyprawy: sól, pieprz
krem: brokuł, 10 dag masła, 1 żółtko, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz
* * *
Schab pokroić na kotlety, rozbić i obtaczać w mące, jajku roztrzepanym, doprawionym solą i pieprzem, a następnie w płatkach migdałowych. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przygotować krem: brokuła podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć z garnka, zmiksować, dodając masło, żółtko i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby krem był zbyt gęsty, można dodać trochę wody, w której brokuł się gotował. Usmażone medaliony ułożyć na półmisku, udekorować kremem.
Przepisy zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu