W upalne dni dobrze jest sięgnąć po szklankę orzeźwiającej mrożonej czekolady. To deser popularny na południu Europy, ale chyba najbardziej w USA. Oczywiście, można po nią wstąpić do pobliskiej kawiarni, ale przecież o wiele przyjemniej jest przygotować pyszną mrożoną czekoladę w domowym zaciszu... Polecamy!
• 50 g czekolady mlecznej
• woda
• 250 ml mleka
• 120 ml śmietanki kremowej
• 2 gałki lodów waniliowych
Wykonanie:
Czekoladę połamać na kawałeczki, włożyć do rondelka zanużonego w garnku z wrzątkiem i mieszać, aż się rozpuści. Stopniowo po łyżce dolewać mleko i śmietankę (ok. 70 ml; pozostałe 50 ml odstawić do ubicia). Gdy wszystkie składniki się połączą, pozostawić do wystygnięcia. Lody waniliowe ułożyć na dnie szklanek i wlać do nich wystudzoną czekoladę. Ozdobić ubitą na sztywno kremówką. Deser można posypać startą czekoladą.
Alternatywa dla zwykłego mielonego. Mięso jest dobre zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapkę. Na gorąco najlepiej smakuje z ostrym sosem chrzanowym.
W jednej epoce żyło dwóch spowiedników, a obaj należeli do tego samego zakonu
– byli kapucynami. Klasztory, w których mieszkali, znajdowały się w tym samym
kraju. Jeden zakonnik był ostry jak skalpel przecinający wrzody, drugi – łagodny
jak balsam wylewany na rany. Ten ostatni odprawiał ciężkie pokuty za swych
penitentów i skarżył się, że nie jest tak miłosierny, jak powinien być uczeń Jezusa.