Składniki:
• 4 jajka
• 150 g cukru
• 100 g margaryny
• 60 ml oleju rzepakowego
• 400 g mąki pełnoziarnistej (pszennej)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 125 ml mleka
• 1 łyżka kakao w proszku
• 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem, olejem i margaryną na puszystą masę (ok. 5 min). Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy żółtkowej na przemian z mlekiem. Całość wymieszać, połączyć z pianą z białek. Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na babkę. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i nałożyć na jasne ciasto. Trzonkiem drewnianej łyżki ostrożnie połączyć ciemne i jasne ciasto. Piec ok. 45 min w temp. 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu