Składniki:
• mieszanka sałat
• filet z kurczaka
• 2 pomarańcze
• mrożona żurawina
• garść ziaren słonecznika
• 1 łyżka oleju
• zioła: majeranek, bazylia, tymianek
• sos: sok z 1 pomarańczy, po 1 łyżeczce miodu, musztardy, ząbek czosnku
• przyprawy: sól, biały pieprz
Filet z kurczaka przyprawić ziołami wymieszanymi z olejem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie grillować. Ostudzić i pokroić w niedużą kostkę. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w plastry. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Sok z pomarańczy połączyć z miodem i musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie utrzeć. Sałatę przełożyć do salaterki, następnie ułożyć na niej kawałki kurczaka i pokrojone pomarańcze. Przybrać żurawiną i prażonymi ziarnami słonecznika. Podawać z przygotowanym sosem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu