Składniki:
Ciasto:
• 45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego
• 1 szklanka cukru
• 3 jaja
• 1 szklanka oleju (najlepiej sojowego)
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
• 400 ml śmietany kremówki 30%
• 2 opakowania zagęstnika do śmietany
• 2 łyżeczki cukru pudru
• mrożona żurawina
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jaja zmiksować z cukrem, małym strumieniem wlewać olej, dalej mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu składników dodać rozmrożony szpinak odsączony z wody, wymieszać łyżką. Wlać ciasto do tortownicy. Piec ok. godz. w temp. 180°C (do suchego patyczka).
Po wystygnięciu odciąć wierzch ciasta i rozkruszyć na talerzu. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikami. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową, posypać rozkruszonym ciastem i udekorować żurawiną. Wstawić do lodówki na 2-3 godz.