Składniki:
• 1 kg karczku
• ¾ kg pieczarek
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 kostka smalcu
• 1 cebula
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• ¾ szklanki mąki pszennej
• 1 jajko
• przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Mięso pokroić w paski i partiami smażyć na smalcu na małym ogniu (mięso ma się podsmażyć, a nie udusić). Zrumienione mięso przełożyć do rondla i zalać wodą tak, aby było przykryte. Dusić do miękkości. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, udusić z pokrojoną w piórka cebulą. Dodać do mięsa.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Mąkę i jajko z dodatkiem soli utrzeć na zacierki. Zagęścić potrawę.
Wykonanie: Graziako