Składniki:
• 5 płatów śledziowych typu matjas
• 1 duży por
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 3 korniszony lub 2 łyżki kaparów
• kilka kawałków papryki konserwowej
• 1 puszka kukurydzy konserwowej
• sos: 3 łyżki majonezu,1 łyżka jogurtu
• przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Śledzie zalać wodą, moczyć przez kilka godzin. Osączyć i pokroić na kawałki. Por pokroić w krążki, przesmażyć na oleju na złoty kolor, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości. Przyprawić solą i sproszkowaną słodką papryką, schłodzić. Ogórki i paprykę konserwową pokroić w paski. Kukurydzę osączyć.
Składniki układać w szklanej salaterce warstwami: por, śledzie, ogórki (kapary), papryka, kukurydza do wyczerpania składników.
Wierzch sałatki polać sosem majonezowym.
Wykonanie: Graziako