Składniki:
• 10 jajek
• zielony groszek
• kukurydza
• ugotowana marchewka
• szynka lub wędzony łosoś
• listki zielonej pietruszki
• 250 ml bulionu
• 1 dag żelatyny
W spodzie jajka (surowego) naciąć delikatnie małym nożykiem otwór o wymiarach 1,5 x 1,5cm. Wylać białko i żółtko, które można wykorzystać do innych celów, np. sporządzenia babki wielkanocnej, jajecznicy czy omleta. Skorupkę wypłukać i osuszyć. Przygotować galaretkę: do zimnego bulionu dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Schłodzić. Łyżeczkę przygotowanej galaretki wlać do wydmuszki, obracać skorupką i rozprowadzać równomiernie po ściance. Przykleić listek pietruszki i wstawić do lodówki do stężenia.
Następnie umieścić w skorupce pozostałe składniki i zalać bulionem z żelatyną. Wstawić do lodówki . Po całkowitym stężeniu galaretki zdjąć skorupkę.
Wykonanie i zdjęcia: Grażyna Kołek
Pomóż w rozwoju naszego portalu