Awokado to wspaniały owoc o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Jest bardzo smaczne i zdrowe – dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Jest idealne do kanapek, niezastąpione w sałatkach i świetnie smakuje z pomidorem. Ma tylko jedną wadę – jest najbardziej kalorycznym z owoców.
SKŁADNIKI:
- 2 owoce awokado
- 4 plastry wędzonego łososia
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- seler naciowy
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz
Pomóż w rozwoju naszego portalu
WYKONANIE:
Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Z miąższu łyżką wyciąć kulki, skropić sokiem z cytryny. Jogurt połączyć z posiekanym koperkiem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na połówki awokado nałożyć po łyżce sosu, kulki miąższu i zwinięty plaster łososia. Przyozdobić selerem naciowym.
Opracowanie: Jolanta Marszałek
Wykonanie: Graziako