Ciasto I:
• 6 jajek
• 1 i ⅓ szklanki cukru
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 szklanki mąki
• 1 łyżka kakao
• 1 i ⅓ łyżeczki octu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto II:
• 5 białek
• 20 dag cukru
• 10 dag rodzynek
• 10 dag wiórków kokosowych
• 10 dag orzechów włoskich
• 3 XXL prince polo
• 3 łyżki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa do przełożenia:
• 1,5 szklanki mleka
• ¾ szklanki cukru
• 5 żółtek
• 2 łyżki mąki pszennej
• 20 dag masła
Wykonanie:
Ciasto I
Białka ubić na pianę. Dodać cukier i ubijać tak długo, aż się rozpuści. Do białek dodać żółtka połączone z proszkiem i octem, wymieszać. Na końcu dodać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec pół godziny w temp. 170°C.
Ciasto II
Białka ubić na pianę. Dodać cukier i ubijać tak długo, aż się rozpuści. Dodać rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pokrojone w kostkę prince polo i wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 170oC, aż z wierzchu się zrumieni.
Masa do przełożenia:
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko zmieszać z żółtkami i mąką. Wlać do gotującego się mleka. Intensywnie mieszać, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło zmiksować, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu, aż powstanie gładka masa. Ciasto I (biszkopt) przekroić na pół. (Oba ciasta można trochę nasączyć). Na jednej części rozsmarować połowę masy budyniowej i położyć ciasto bakaliowe. Rozsmarować drugą część kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Polać polewą czekoladową, następnie posypać startymi orzechami.
Wykonanie: Graziako