Od kilku lat ruch Slow Food Polska, promujący zdrową rodzimą żywność, zaprasza do akcji „Gęsina na św. Marcina”. Biorą w niej udział znakomici kucharze i restauracje, które z okazji Święta Niepodległości przygotowują dla swoich gości choćby 3 potrawy z gęsiny.
Wybraliśmy jeden z przepisów Damiana Lazara z Pszczyny i zachęcamy Czytelników, aby przygotowali gęsinę na swoje stoły.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Składniki:
• gęś owsiana (ok. 3 kg)
• 1 kg jabłek
• 30 dag suszonych śliwek
• sól morska
• pieprz
• majeranek
• kilka ząbków czosnku
• liść laurowy
• ziele angielskie
• 200 ml wytrawnego czerwonego wina
• kieliszek koniaku
Wykonanie:
Sprawioną gęś marynujemy przez 24 godziny w chłodnym miejscu. W tym celu nacieramy gęś solą morską, dobrze wcierając ją z góry i od środka. Pozostałymi przyprawami nacieramy mięso, a końcu potłuczonym liściem laurowym i zielem angielskim. Polewamy winem i kieliszkiem koniaku.
Z jabłek i śliwek przygotowujemy farsz – jabłka obieramy, kroimy w ósemki i mieszamy z pokrojonymi w połówki suszonymi śliwkami. Nadziewamy mięso i wiążemy nicią lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 3 godzin w temp 170 C.
Opracowanie: Jolanta Marszałek