Siostra Samuella, honoratka, gotuje w Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na Szlaku Orlich Gniazd. Można tu przyjechać na rekolekcje, kilkudniowy wypoczynek lub wpaść tylko na niedzielny obiad. Siostry serdecznie zapraszają.
Składniki:
100 g ryżu, 5 korniszonów, puszka tuńczyka w oleju, mały słoiczek cebulki marynowanej, 2 ugotowane jajka, garść zielonych oliwek, bez pestek, garść czarnych oliwek bez pestek, kilka kawałków kolorowej papryki marynowanej, ½ cytryny, szczypta bazylii, natka pietruszki, kilka łyżek oliwy i majonezu, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Ryż ugotować (ale nie rozgotować), ogórki i paprykę pokroić w paseczki, jajka - w kostkę, tuńczyka rozdrobić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem, na koniec dodać sok z cytryny i przyprawić do smaku.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu