Składniki:
• 1 kg filetów z dorsza
• 2 cebule
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 5-6 jabłek
• 1 cytryna
• 1 szklanka białego wytrawnego wina
• 3-4 łyżki oleju
• sól, pieprz czarny mielony
• świeży posiekany koperek
Wykonanie:
Oczyszczone filety rybne pokrój na mniejsze kawałki, opłucz, a następnie osusz na papierowym ręczniku, posyp solą i pieprzem z obu stron. Cytrynę sparz i dokładnie umyj, a następnie zetrzyj skórkę na drobnym oczku tarki. Sok wyciśnij i skrop nim filety. Rybę na chwilę odstaw do lodówki.
Cebule i jabłka pokrój w kawałki. Na patelni rozgrzej olej, włóż jabłka i cebule i lekko podduś. Wlej wino i wymieszaj, chwilę potrzymaj na małym ogniu. Jabłka z cebulą przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem, dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp startą skórką z cytryny, na wierzch wyłóż filety rybne. Przykryj naczynie i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika na 30 min.
Przed podaniem wyłóż danie na duży półmisek, polej sosem, który wytworzył się w trakcie duszenia, i obficie posyp świeżym koperkiem.