Składniki:
1 szklanka letniego mleka
2,5 łyżki żelatyny
100 g miękkiego masła
1 szklanki cukru pudru (może być również zwykły drobny cukier)
3 jajka (osobno białka i żółtka)
ekstrakt waniliowy
4 serki homogenizowane waniliowe (każdy o wadze 150 g)
galaretka owocowa
dowolne owoce (maliny, truskawki, borówki)
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do napęcznienia. W tym czasie zmiksować masło, stopniowo dodawać cukier i po 1 żółtku oraz wanilię. Dodać serki waniliowe, przez chwilę miksować. Wlać ostudzoną żelatynę i wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno, połączyć z masą serową i wymieszać za pomocą łyżki (bez użycia miksera). Masę włożyć do lodówki na ok. 15 minut, aby delikatnie stężała. W tym czasie należy przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu. Wystudzić i włożyć ją do lodówki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać lekko tężejącą masę i schłodzić. Ułożyć owoce. Zalać lekko tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin (najlepiej przez całą noc).
Pomóż w rozwoju naszego portalu