Reklama

Niedziela Sandomierska

Dobrych wspomnień smak

Mistrzynie sztuki kulinarnej razem ze swoim dziełem

Archiwum

Mistrzynie sztuki kulinarnej razem ze swoim dziełem

Pod takim tytułem ukazała się książka z przepisami przygotowanymi przez podopiecznych oraz pracowników Dziennego Domu Senior+ w Tarnobrzegu.

Pomysł zebrania przepisów i wydania książki zrodził się już dawno w wyniku rozmów i wspomnień podopiecznych domu, którzy – pijąc kawę czy herbatę i rozmawiając z sobą – bardzo często wracali myślami do domów rodzinnych. Do smaków, które im wtedy towarzyszyły.

Jak mówi Małgorzata Gazarkiewicz, kierownik Dziennego Domu Senior+: – Słuchając opowieści uczestników o smakach dzieciństwa, stwierdziliśmy, że warto je wykorzystać, zwłaszcza że potrawy, o których mówili, są sprawdzone i zazwyczaj bardzo proste do wykonania. Stąd też tytuł naszej publikacji „Dobrych wspomnień smak”, przywołujący na twarzy ciepły uśmiech, a przed oczami stawiający obrazy z dziecięcych lat.

Reklama

Wsłuchując się we wspomnienia podopiecznych, zauważyć można ich domy rodzinne, miejsca gdzie się wychowali, dorastali w różnych miejscach Polski. Stąd w książce mnogość przepisów z różnych części kraju. Obok wielkopolskiej czerniny można znaleźć góralską kwaśnicę lub gołąbki lwowskie.

– Do książki udostępniłam przepis na pierogi, ale nie z takiego zwykłego ciasta, ale z drożdżowego. Mam go od mojej mamy, która często je robiła, bo rozpływają się w ustach, są niczym pampuchy. Przepis jest bardzo prosty: pół kilograma mąki pszennej, 3 dekagramy drożdży, jajko, woda, a na nadzienie ser lub coś innego, co kto lubi. Po wyrobieniu ciasta trzeba je podzielić na wałki, które kroi się jak na kopytka. Każdy kawałek zaś należy rozwałkować. Nakłada się nadzienie – ja daję takie jak mama robiła, czyli biały ser z dodatkiem cukru i cynamonu. Zaklejone gotuje się jak zwykłe pierogi ok. 3 minut od wypłynięcia. Wyciągając je z wody, każdy należy przebić widelcem, aby powietrze uszło. Polewa się masłem lub śmietaną. Robię je, zwłaszcza kiedy syn przyjeżdża z Warszawy, gdzie mieszka i pracuje, bo je uwielbia – wyjawia swój przepis pani Anna.

W książce poza przepisem pani Anny można znaleźć sekrety na pyszne zupy, drugie dania, sałatki oraz słodkości. Z zebraniem przepisów nie było większych problemów. Seniorzy bardzo chętnie się nimi podzielili.

Reklama

– Seniorzy bardzo pozytywnie i chętnie odpowiedzieli na naszą propozycję. Do wydania książki, paradoksalnie, przyczyniła się również sytuacja związana z pandemią. Z uwagi na bezpieczeństwo seniorów część zajęć prowadzimy w sposób alternatywny. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy, które przychodzą do domu naprzemiennie. Są także osoby, które z obawy przed zakażeniem na razie nie uczestniczą w spotkaniach. Dla nich, ale także dla pozostałych, przygotowujemy różne „zadania domowe”. W ten sposób zbieraliśmy także przepisy – informuje kierownik domu.

Jak zapowiada Małgorzata Gazarkiewicz, wszystkie przepisy zostaną wypróbowane wspólnie. – Kiedy sytuacja epidemiczna unormuje się i minie zagrożenie koronawirusem, wówczas, w ramach zajęć kulinarnych, będą kolejno w sposób praktyczny sprawdzane wszystkie przepisy udostępnione przez seniorów. Tym bardziej że dom przy ul. Sandomierskiej posiada obszerną, nowoczesną i doskonale wyposażoną kuchnię, pozwalającą na przyrządzanie nawet najbardziej skomplikowanych i pracochłonnych potraw – mówi kierownik Dziennego Domu Senior+.

Wydanie książki zostało sfinansowane z programu Senior+, a trafi ona do rąk przyjaciół i gości tarnobrzeskiego domu dla seniorów.

2021-02-03 10:04

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Smak regionalnych potraw

Wydarzenie zgromadziło wielu sandomierzan i gości

Ks. Wojciech Kania

Wydarzenie zgromadziło wielu sandomierzan i gości

W Sandomierzu rozstrzygnięto konkurs o „Srebrną chochlę”.

Więcej ...

Jutro - 25 lipca, w Dniu Dziadków, można uzyskać specjalny odpust

2021-07-24 17:44

Pierwszy Światowy Dzień Dziadków i Osób Starszych będzie przeżywany w niedzielę 25 lipca. Penitencjarnia Apostolska zachęca do zyskania odpustu zupełnego tego dnia za siebie albo duszę cierpiącą w czyśćcu. Jakie są warunki? Wylicza je Vatican News.

Więcej ...

Papież na „Anioł Pański”: prawdziwym cudem jest dzielenie się z innymi

2021-07-25 12:16

Grzegorz Gałązka

Prawdziwym cudem jest dzielenie się z innymi, które powiększa miłość. A kiedy się dzielisz, Bóg pomnaża – mówił o tym papież Franciszek w rozważaniu poprzedzającym modlitwę „Anioł Pański” na placu św. Piotra. Zwrócił uwagę, że „pomnażanie dóbr, bez sprawiedliwego podziału, nie rozwiązuje problemów” ludzkości.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Jutro - 25 lipca, w Dniu Dziadków, można uzyskać...

Jutro - 25 lipca, w Dniu Dziadków, można uzyskać...

Zmiany kapłanów 2021 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2021 r.

Znak obecności Pana

Wiara

Znak obecności Pana

Przewodniczący KEP:  Kościół nie może być na...

Przewodniczący KEP: Kościół nie może być na...

O. Leon Knabit o Mszy św. trydenckiej

Kościół

O. Leon Knabit o Mszy św. trydenckiej

Tłumy pożegnały rodzinę zastrzeloną w Borowcach

Polska

Tłumy pożegnały rodzinę zastrzeloną w Borowcach

Bp Batut: Motu proprio papieża Franciszka w sprawie Mszy...

Kościół

Bp Batut: Motu proprio papieża Franciszka w sprawie Mszy...

Ksiądz na wakacjach

Kościół

Ksiądz na wakacjach

Św. Maria Magdalena – pierwszy świadek Zmartwychwstania

Święci i błogosławieni

Św. Maria Magdalena – pierwszy świadek Zmartwychwstania