Składniki :
·· 5 kg ogórków
·· 1 szklanka octu
Pomóż w rozwoju naszego portalu
·· 2 szklanki cukru
·· 3 łyżki soli
·· 1 łyżka ziaren gorczycy
·· 1/2 szklanki pokrojonego zielonego kopru
·· 1 łyżeczka ziaren prawdziwego pieprzu
·· kilka ząbków czosnku
WYKONANIE:
Ogórki obrać, pokroić w ćwiartki i przełożyć do dużego naczynia.Wlać ocet, dodać cukier, sól i gorczycę oraz koper, pieprz i czosnek. Wymieszać, pozostawić na 2-3 godziny, następnie włożyć do słoików, zalać zalewą, która się wytworzyła, i pasteryzować 10 min.
* Ks. Wojciech Kościółek zaznacza, że siostry klaryski ze Starego Sącza podzieliły się przepisem pod warunkiem, że osoby korzystające z niego pomodlą się w intencji powołań zakonnych i kapłańskich. Sylwetkę ks. Wojciecha prezentujemy na s. 60.