Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Sałatki wielowarstwowe

Nie tylko wyśmienicie smakują, ale też wspaniale wyglądają.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gyros

SKŁADNIKI :
* 2 piersi z kurczaka
* 1 łyżka przyprawy gyros
* 5 ogórków konserwowych
* 1 papryka
* 1 mała cebula czerwona
* 1/2 główki kapusty pekińskiej
* 1 duża puszka kukurydzy
* 1 łyżka posiekanego szczypiorku
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki majonezu
* 4 łyżki jogurtu naturalnego ketchup

Wykonanie:
1. Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą gyros i olejem.
2. Zamarynowane kawałki kurczaka usmaż na złoto i pozostaw do ostygnięcia.
3. Ogórki i paprykę pokrój w kostkę.
4. Cebulę pokrój w kostkę, kapustę – w cienkie paski. Kukurydzę odcedź z zalewy.
5. Wymieszaj majonez z jogurtem.
6. Składniki układaj warstwami w kolejności: kurczak, cebula, cienka warstwa ketchupu, ogórki, kukurydza, warstwa majonezowo-jogurtowa, papryka i kapusta pekińska. Całość posyp posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z tuńczykiem

SKŁADNIKI :
* 2 awokado
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 czerwona cebula
* 15 dag sera żółtego
* 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
* 25 dag tuńczyka w sosie własnym bądź w oleju
* garść liści świeżego szpinaku
sos
* 3 łyżki majonezu
* pikantny ketchup
* szczypta soli
* 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
* 1 łyżka soku z cytryny

Reklama

Wykonanie:
1. Awokado obierz, pokrój w dużą kostkę, włóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny.
2. Czerwoną cebulę pokrój w małą kostkę, ser zetrzyj na dużych oczkach tarki, a suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki.
3. W średniej wielkości misce do serwowania ułóż odciśniętego z zalewy tuńczyka, na nim połóż krojoną w kostkę czerwoną cebulę.
4. Polej połową sosu majonezowego, na którym ułóż liście świeżego szpinaku.
5. Na szpinak wyłóż: pokrojone awokado, pozostały sos majonezowy, starty ser oraz pokrojone suszone pomidory.
6. Sałatkę przed podaniem schłódź w lodówce.

Śledź pod pierzynką

SKŁADNIKI :
* 5 płatów śledziowych
* sok z cytryny
* 3 marchewki
* 3 ziemniaki
* 4 jajka
* 3 cebule
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sos
* 3 łyżki majonezu
* 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:
1. Płaty śledziowe wymocz w wodzie, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.
2. Marchewki i ziemniaki ugotuj w łupinkach, wystudź i zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej.
3. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
4. Cebulę pokrój w kostkę.
5. Fasolę odcedź.
6. W szklanej salaterce układaj warstwami: śledzie, 1/2 łyżki natki pietruszki, cebulę, jedną część pokrojonych jajek, marchew, ziemniaki, czerwoną fasolę, drugą część jajek. Wszystko polej sosem majonezowo-jogurtowym i obsyp pozostałą pietruszką.

Z szynką

SKŁADNIKI:
* 1 słoik selera konserwowego
* 1 puszka kukurydzy
* 5 jajek
* 25 dag gotowanej szynki
* 5 ogórków konserwowych
* 1 duży por
sos
* 3 łyżki majonezu
* 2 łyżki jogurtu
* 15 dag żółtego sera

Wykonanie:
1. Seler i kukurydzę odsącz na sicie – każde osobno.
2. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę.
3. Szynkę i ogórki również pokrój w kostkę, por – w półplasterki.
4. Wszystkie produkty układaj warstwami w szklanym przejrzystym naczyniu, według kolejności: seler konserwowy, kukurydza, szynka, ogórki, jajka, por.
5. Na wierzch wylej sos i posyp całość żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Sałatkę przed podaniem schłodź w lodówce.

Podziel się:

Oceń:

2025-05-13 14:09

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Smoothie bowl

Dzięki przymusowej kwarantannie dzieci zżyły się ze sobą jeszcze bardziej – przyznaje Marta

Archiwum bohaterów

Dzięki przymusowej kwarantannie dzieci zżyły się ze sobą jeszcze bardziej – przyznaje Marta

Więcej ...

Bóg przychodzi w cichości i prostocie

2025-12-25 16:30
Bp Jacek Kiciński

Screen

Bp Jacek Kiciński

W uroczystość Bożego Narodzenia w katedrze wrocławskiej bp Jacek Kiciński mówił o radości z narodzin Jezusa, która jest darem dla każdego człowieka.

Więcej ...

Bp M. Marczak: Bóg przychodzi do nas w sposób w jaki sam chce

2025-12-26 10:05
bp Marek Marczak, Sekretarz Generalny Konferencji Episkopatu Polski, przewodniczył Pasterce w parafii Najświętszego Imienia Maryi w Łodzi.

Piotr Drzewiecki

bp Marek Marczak, Sekretarz Generalny Konferencji Episkopatu Polski, przewodniczył Pasterce w parafii Najświętszego Imienia Maryi w Łodzi.

- Pan Bóg mówi nam, że wybrał sposób niekoniecznie oczywisty przychodzenia do człowieka. My jesteśmy po ludzku ułożeni, a Bóg wybiera i to nie czasami - on zasadniczo wybiera sposób przychodzenia do nas. Przychodzi z miłości, wybiera drogę łagodności, ubóstwa, często wyjętą drogę ludzi, którzy w naszym życiu doświadczają odrzucenia – mówił bp Marek Marczak, Sekretarz Generalny Konferencji Episkopatu Polski, który przewodniczył Pasterce w parafii Najświętszego Imienia Maryi w Łodzi.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Leon XIV wprowadza zmiany w uroczystościach Bożego...

Kościół

Leon XIV wprowadza zmiany w uroczystościach Bożego...

Nowenna do Świętej Rodziny

Wiara

Nowenna do Świętej Rodziny

26 grudnia wypada w tym roku w piątek. Co ze...

Kościół

26 grudnia wypada w tym roku w piątek. Co ze...

Mowa ciała w rodzinie. Na te znaki uważaj!

Wiara

Mowa ciała w rodzinie. Na te znaki uważaj!

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Wiara

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Wiadomości

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Niedziela Kielecka

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Kościół

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko