SKŁADNIKI:
Na rosół:
łapki, szyjka, skrzydła i podroby z jednej gęsi
200 g marchwi
200 g selera głowiastego
200 g korzenia pietruszki
200 g cebuli
2 cytryny
ok. 4 ziaren pieprzu
0,5 kg antonówek
0,5 kg wydrylowanych wiśni
150 g śliwek bez pestek
ok. 0,5 l krwi gęsiej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
ocet jabłkowy
cukier, sól
WYKONANIE:
Łapki, szyjkę i skrzydła oraz oczyszczone podroby gęsie zalać wodą i gotować na małym ogniu, pamiętając o szumowaniu. Po godzinie dodać obrane i pokrojone w większą kostkę warzywa, otartą skórkę z cytryn i pieprz ziarnisty. Gotować jeszcze przez pół godziny. W tym czasie jabłka, śliwki i wiśnie pokroić w drobną kostkę. Krew połączyć z odrobiną wody, z mąką i sokiem z cytryn. Bulion z gęsi przecedzić i powoli połączyć z mączną zawiesiną i owocami. Delikatnie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Do smaku dodać ocet, cukier i sól.
Serwować po kilku minutach gotowania z kluseczkami lanymi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu