Tym, którzy chcieliby sami wykopać korzenie pokrzywy, radzę, aby poszukali pokrzyw rosnących na żyznych glebach, w dobrze nasłonecznionych miejscach, gdyż są bogate w składniki odżywcze. Oczywiście zanim udamy się na poszukiwanie korzeni pokrzywy, wpierw musimy się zaopatrzyć w szpadel lub inne narzędzie do kopania. A kiedy przyniesiemy je do domu, to za pomocą szczoteczki oczyśćmy z ziemi, dokładnie opłuczmy, potnijmy na drobne kawałki, ususzmy w temperaturze do 50°C i przełóżmy do szklanych naczyń.
Korzeń pokrzywy jest bogaty w witaminy: B, C, E, K i minerały: magnez, krzem, mangan, wapń i żelazo. Szczególnie jesienią napar z korzenia pokrzywy powinien być stosowany dla wzmocnienia sił obronnych organizmu. W tym celu łyżkę rozdrobnionych korzeni zalewamy szklanką wrzącej wody. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do naciągnięcia i pijemy 1 lub 2 razy dziennie. Napar z korzeni pokrzywy polecany jest w celu regeneracji organizmu po przebytych chorobach i zabiegach, przy puchlinie wodnej, zapaleniu stawów i reumatyzmie. Oczyszcza także krew, nerki i cały organizm z toksyn. Zalecany jest osobom chorym na nowotwory.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Regularne picie naparu z korzenia pokrzywy zapobiega chorobom cywilizacyjnym, a także zapobiega procesom starzenia się organizmu. Powinni go pić mężczyźni po 50. roku życia, zmagający się z trudnościami w oddawaniu moczu, ponieważ pomocny jest w leczeniu łagodnego przerostu gruczołu krokowego, a także przy problemach związanych z andropauzą. Herbatę z korzenia pokrzywy należy pić przez 2 tygodnie, a następnie trzeba zrobić dwutygodniową przerwę. Po tym czasie można powtórzyć kurację.
Odwar z ziela i korzenia pokrzywy znajduje również zastosowanie jako wcierka i płukanka do włosów, gdyż przyśpiesza ich porost, hamuje wypadanie, łupież i łojotok. Osobom, które utraciły włosy, Maria Treben zaleca mycie głowy odwarem z korzeni pokrzywy. Dodatkowo radzi wmasowywać w skórę głowy nalewkę. Oto przepis na nalewkę z korzenia pokrzywy według Marii Treben: „Korzenie wykopane wiosną lub jesienią umyć szczotką, drobno pokroić i napełnić nimi butelkę aż po szyjkę. Zalać 38-40-procentową żytniówką i pozostawić na 14 dni w ciepłym miejscu”.