SKŁADNIKI:
1,5 średniej cukinii
7 łyżek roztopionego masła
1 jajko
1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki kakao
2 paski gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% kakao)
Polewa:
3-4 paski gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% kakao)
WYKONANIE:
Nagrzej piekarnik do 180°C. Umyj i obierz cukinię, zetrzyj ją na najmniejszych oczkach tarki do dużej miski.
Usuń nadmiar wody, np. ręcznikiem papierowym lub przez odciśnięcie. Do startej cukinii dodaj roztopione
masło, jajko, ksylitol lub erytrol i aromat wanilii; wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję standardowego ciasta czekoladowego. Jeżeli jest za suche, możesz dodać trochę wody.
Wykorzystaj 1/2 dużej blachy lub mniejszą. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wylej masę. Piecz ok. 30 min do tzw. suchego patyczka.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody.
Upieczone ciasto posmaruj przygotowaną polewą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu