Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Pyszności na patyku

Szaszłyki pierwotnie piekło się nad ogniem, dziś na grillu, ale też na patelni czy w piekarniku. Mamy mnóstwo ich wariantów z przeróżnymi dodatkami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowe

SKŁADNIKI :
* 50 dag polędwicy wołowej
* 1 cytryna
* Po 1/2 łyżeczki estragonu, rozmarynu i szałwii
* 1 łyżka oliwy
* 10 dag wędzonego boczku
* 3 cebule
* smalec do smażenia
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Mięso oczyść z błon i pokrój na plastry (w poprzek włókien) o grubości 1/2 cm. Zbij je tłuczkiem, skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i posmaruj oliwą.
2. Ułóż plastry mięsa jeden na drugim, przykryj i pozostaw w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
3. Boczek pokrój w plasterki. Na takie same kawałki pokrój zamarynowane mięso. Cebule pokrój w krążki.
4. Mięso nadziewaj na przemian z cebulą i boczkiem na patyczki.
5. Szaszłyki smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem lub na elektrycznym rożnie, tak by mięso z wierzchu mocno się zrumieniło.
6. Na koniec oprósz solą i pieprzem, przykryj i zostaw na wolnym ogniu na kilka minut.
7. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i dowolną surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z karkówki na ryżu

SKŁADNIKI :
* 70 dag karkówki
* 2 średnie czerwone cebule
* 2 średnie czerwone papryki
* 1 mała cukinia
* 2-3 łyżki oleju roślinnego
* sól, pieprz
* 20 dag długoziarnistego ryżu
* 1 łyżka masła
* natka pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Mięso umyj, wytrzyj do sucha i pokrój w grubą kostkę.
2. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Cukinię pokrój w talarki
3. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój na kawałki.
4. Karkówkę, cebulę, paprykę i cukinię nadziewaj na patyczki do szaszłyków.
5. Szaszłyki smaż na patelni na rozgrzanym oleju przez 8-12 min, od czasu do czasu obracając. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
6. Ryż ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedź, dodaj łyżkę masła i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
7. Szaszłyki układaj na talerzach na porcji ryżu.

Sataje z indyka

SKŁADNIKI :
* 50 dag filetu z indyka
* olej do smażenia
Marynata
* 4 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka kurkumy
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 łyżeczka curry
* 1/2 łyżeczki soli
* szczypta pieprzu.

Wykonanie:
1. Przygotuj marynatę, mieszając jogurt z przyprawami.
2. Mięso pokrój w paski i zanurz w marynacie. Odstaw na 40 min, a najlepiej na całą noc.
3. Paski mięsa nawijaj na patyczki do szaszłyków i obsmażaj z każdej strony, a następnie podduś, aż będzie miękkie.
4. Sataje podawaj z ugotowanym ryżem i sosem słodko-kwaśnym.

Sos słodko-kwaśny

SKŁADNIKI:
* 1 marchewka
* 1 duża cebula
* 4 ząbki czosnku
* 1 papryka
* kilka łyżek oleju do smażenia
* sól, pieprz
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka miodu
* 3 łyżki octu jabłkowego
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
1. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz, z papryki usuń gniazda nasienne.
2. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. W trakcie smażenia dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Podlej warzywa wodą (1/4 szklanki) i podduś, aż będą miękkie. Dodaj miód i ocet i gotuj przez 5 min.
4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, wylej na patelnię i gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Całość dopraw do smaku.

Z wątróbek drobiowych

SKŁADNIKI:
* 50 dag wątróbek gęsich lub kurzych
* 15 dag boczku wędzonego
* 4 cebule
* pieprz
* sproszkowana papryka
* 2-3 łyżki tłuszczu
* sól.

Wykonanie:
1. Wątróbki umyj i zostaw na papierowym ręczniku, by obeschły. Pokrój w plastry.
2. Boczek pokrój w plasterki.
3. Cebule pokrój w plastry.
4. Nadziewaj na patyki kolejno: wątróbkę, boczek, cebulę. Każdą porcję oprósz pieprzem i sproszkowaną papryką.
5. Smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Następnie przykryj patelnię i pozostaw na małym ogniu przez 3-5 min, żeby szaszłyki doszły.
6. Gotowe oprósz solą. Podawaj z ryżem na sypko i surówką.

Podziel się:

Oceń:

2025-07-08 07:36

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy

Więcej ...

Fotograf papieży odchodzi na emeryturę

2025-11-03 09:50
Francesco Sforza i Leon XIV

Vatican Media

Francesco Sforza i Leon XIV

Francesco Sforza, rzemieślnik fotografii, który oddał oczy i serce na służbę Papieżom – do Pawła VI przez Jana Pawła II po Leona XIV odchodzi na emeryturę po 48 latach pracy. Zamienił aparat fotograficzny w narzędzie komunii i był oczami Papieży oraz ludu Bożego, który spotykał spojrzenie Następcy Piotra. Prefekt Dykasterii ds. Komunikacji Paolo Ruffini, dziękuje mu za służbę papieżom i mediom watykańskim.

Więcej ...

Niepełnosprawni dla św. Jana Pawła II

2025-11-03 20:59
Niepełnosprawni dla Jana Pawła II

fot. Archiwum Caritas

Niepełnosprawni dla Jana Pawła II

Dziękując za dar świętego Jana Pawła II – Caritas Diecezji Rzeszowskiej na czele z Warsztatami Terapii Zajęciowej Caritas w Rzeszowie 24 października 2025 r. zorganizowała spotkanie osób z niepełną sprawnością.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Jezus wzywa nas do życia miłością na Jego wzór

Wiara

Jezus wzywa nas do życia miłością na Jego wzór

To ile za te wypominki?

Kościół

To ile za te wypominki?

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Abp Galbas: Nigdy nie pytaj, komu grają Requiem. Grają je...

Kościół

Abp Galbas: Nigdy nie pytaj, komu grają Requiem. Grają je...

Nowenna za dusze czyśćcowe

Wiara

Nowenna za dusze czyśćcowe

Komunikat Biskupa Sosnowieckiego

Niedziela Sosnowiecka

Komunikat Biskupa Sosnowieckiego

Biskupi przemyscy apelują o modlitwę w intencji abp....

Niedziela Przemyska

Biskupi przemyscy apelują o modlitwę w intencji abp....

Świadectwo życia w śpiączce po wypadku: nie umarłam,...

Wiara

Świadectwo życia w śpiączce po wypadku: nie umarłam,...

Szkoła podstawowa we Włodarach została ostrzelana

Wiadomości

Szkoła podstawowa we Włodarach została ostrzelana