Ludzie mają różne typy pamięci, np. pamięć słuchową czy wzrokową. U każdego jest ona jednak inna. Jedni mają pamięć fotograficzną, inni z trudem zapamiętują proste kwestie. Dlatego nie możemy powiedzieć, że wszyscy mamy podobną pamięć. Tak też jest w podeszłym wieku. Jedni cieszą się dobrą pamięcią aż do śmierci, inni natomiast muszą się „dużo nachodzić”. Tak to już bywa, że nie mamy wszystkiego po równo. żeby nie popaść w pesymizm, postarajmy się popatrzeć na świat i na nas samych bardziej optymistycznie. Zastanówmy się, co moglibyśmy zrobić, by cieszyć się dobrą pamięcią, żeby móc zapamiętywać to, co jest nam najbardziej potrzebne w codziennym życiu.
Po pierwsze: cieszmy się z każdego dnia! Odrzucajmy natomiast negatywne nastawienie do nas samych, do innych, do naszego zdrowia, gdyż negatywne emocje zamiast nam pomagać będą nas paraliżować.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Po drugie: dotleniajmy się. Mózg, kiedy jest dotleniony, lepiej pracuje.
Po trzecie: ruszajmy się. Wówczas krew będzie lepiej krążyć.
Po czwarte: nauczmy się odkładać rzeczy, np. klucze czy dokumenty, zawsze w to samo miejsce.
Po piąte: czytajmy, spotykajmy się z przyjaciółmi, a nie siedźmy całymi godzinami.
Reklama
Naszą pamięć możemy też wzmacniać przez dostarczenie do organizmu substancji odżywczych. Polecam picie tranu – wzmocni on nie tylko nasz mózg, ale i ciało. Jedzmy także orzechy, np. pięć orzechów włoskich dziennie; pijmy siemię lniane, jedzmy pyłek pszczeli. Dla poprawy pamięci przyjmujmy również preparaty: Ginkgo Bilboa na wzmocnie naczyń mózgowych, a także dwa razy dziennie po jednej tabletce Koenzymu Q10 – wzmacnia on nie tylko mózg, ale i serce oraz wątrobę. Dodatkowo pijmy 2 razy dziennie po łyżeczce oleju z czarnuszki lub oleju lnianego. Od czasu do czasu spożywajmy też cebulę i czosnek. Dużo dobroczynnych właściwości mają śledzie. Wszystko to spowoduje, że naczynia krwionośne się oczyszczą i będą dostarczać do naszego mózgu wiele substancji odżywczych. Konkludując, będziemy mieli taką pamięć, jaki będzie stan naszego organizmu. Nie bądźmy więc bierni i nie zrzucajmy wszystkich dolegliwości na nasz wiek. Zawalczmy o siebie – wówczas staniemy się szczęśliwsi! Najgorszą rzeczą jest pesymizm. On zabija w nas radość życia, optymizm natomiast dodaje nam ciągle nowych sił.
Tym, którzy chcieliby dodatkowo poprawić swoją pamięć, podaję przepisy na kurację drożdżami fermentowanymi. Z jej pomocą możemy poprawić pamięć oraz uodpornić nasz organizm na przeziębienia. Tę kurację zalecał o. Grzegorz Sroka. Przepis w ramce.
Również przykładanie na głowę ściereczki zmoczonej w ziołach szwedzkich wzmacnia pamięć i usprawnia funkcje mózgu.
Rozkruszyć 3 dag świeżych drożdży piekarskich. Dwie duże łyżki cukru wsypać do naczynia o objętości 3/4 l, dodać jedną szklankę przegotowanej, przestudzonej wody i rozkruszone drożdże. Wszystko razem dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do sfermentowania. Po półgodzinie jeszcze raz rozmieszać i ponownie pozostawić na ok. 2,5 godziny.