Reklama

Kościół nad Odrą i Bałtykiem

Tradycja łączy się tu z nowoczesnością

Archiwum prywatne

W 35. rocznicę pobytu Jana Pawła II w Szczecinie wpisuje się dawne Technikum Gastronomiczne – dzisiejszy Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja został powołany 71 lat temu pismem Dyrekcji Okręgowej Szkolenia Zawodowego. Organizatorem i pierwszym dyrektorem był Bernard Kierzkowski. Szkoła nosiła wtedy nazwę Technikum Gastronomiczne. Dyrektorem placówki od 2018 r. jest dr n. med. Adam Grzegrzółka.

Znamienici goście

Szkoła stanowi doskonałe połączenie tradycji z nowoczesnością. Na straży tradycji stoi tu patron szkoły „ojciec” literatury polskiej Mikołaj Rej. Wysokie oceny i niezliczone pochwały uzyskała szkoła jako gospodarz ogromnej ilości prestiżowych imprez obsługiwanych oraz przygotowywanych od strony gastronomicznej przez nauczycieli i uczniów szkoły.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ogromnym zaszczytem był dla nas udział w obsłudze wizyty w Szczecinie Ojca Świętego Jana Pawła II 11 czerwca 1987 r. Posiłek przygotowywały: Halina Limanowska, Ewa Lewandowska, Elżbieta Madany, Marianna Marchewska Helena Pendel, Stanisława Sutkowska, Józefa Wierzchowska – wszystkie Panie są absolwentkami „Gastronomika”. Obsługiwaliśmy też wizyty prezydenta Rzeczypospolitej, ambasadorów i konsulów Francji, Niemiec, Szwecji, Czech, Danii czy wiceprezydenta Światowej Unii Nauk Żywieniowych. W murach tej szkoły odbywają się m.in.: prestiżowe konferencje, narady, eliminacje centralne Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, konkursy zawodowe i sportowe.

Reklama

Szkolna społeczność znana jest też z „wielkiego serca” i działań na rzecz środowiska lokalnego. Nie ma przedsięwzięcia charytatywnego, w którym nie brałaby udziału.

Specjalizacje i profile

Technikum kształci dziś młodzież w wielu specjalnościach – m.in.: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; planowania i oceny żywienia; organizowania produkcji gastronomicznej czy wreszcie planowania i realizacji usług gastronomicznych. Każdy absolwent Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja przygotowany jest do prowadzenia w przyszłości własnej firmy w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych. Wszystkie zajęcia praktyczne realizowane są w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego oraz w szczecińskich restauracjach i hotelach – np. Park Hotel, Radisson Blu, Novotel, Ibis, Hotel Golden Tulip w Międzyzdrojach oraz na promach Unity Line. Technikum współpracuje również z obiektami hotelarskimi w Niemczech: Park Hotelem w miejscowości Sellin na wyspie Rugia, czy ze Steigenberger Hotels and Resorts w miejscowości Zingst.

Reklama

Technikum posiada również klasy z zakresu hotelarstwa. Absolwenci tych klas mogą podjąć pracę m.in.: w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, schroniskach, a także współczesnych bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej i lotniczej. Technik hotelarstwa może być także zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi oraz w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach. Ponadto może prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.

Są wreszcie klasy specjalizujące się w technice organizacji turystyki. Absolwenci tych klas mogą podjąć pracę m.in. w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, schroniskach, a także w licznych bazach ruchomych.

Technik organizacji turystyki może być zatrudniony w biurach podróży, punktach informacji turystycznej oraz w placówkach administracji rządowej i samorządowej, biurach organizatorów kongresów i konferencji i innych podmiotach świadczących usługi turystyczne.

Podziel się:

Oceń:

2022-01-18 11:57

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Życie – święty dar Boga

Nie brakowało osób podejmujących Duchową Adopcję

Adam Szewczyk

Nie brakowało osób podejmujących Duchową Adopcję

Nie kochając człowieka, nie doświadczamy wartości miłości Bożej do człowieka – podkreślił w homilii ks. Tomasz Kancelarczyk.

Więcej ...

Papież spotkał się z prezydentem Macronem

2024-12-15 22:08

PAP/EPA/ETTORE FERRARI

Przed odlotem z Ajaccio do Rzymu Ojciec Święty spotkał się z prezydentem Francji, Emmanulem Macronem. Do małej sali lotniska imienia Napoleona, w której ustawiono krzesło z herbem papieskim i flagami Watykanu, Francji i Europy, papież i prezydent weszli razem tym samym wejściem krótko przed 18:00, w towarzystwie swoich delegacji. Ich rozmowa trwała około 50 minut.

Więcej ...

Archidiecezja katowicka ma nowego administratora

2024-12-16 10:26
Bp Marek Szkudło

Biuro Prasowe Archidiecezji Katowickiej

Bp Marek Szkudło

W poniedziałek 16 grudnia kolegium konsultorów wybrało bp. Marka Szkudło administratorem archidiecezji katowickiej. Urząd będzie pełnił do czasu kanonicznego objęcia archidiecezji przez nowego arcybiskupa katowickiego, którego mianuje Ojciec Święty.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Co mamy czynić?

Wiara

Co mamy czynić?

W czasie Adwentu chcemy otwierać serca dla przychodzącego...

Wiara

W czasie Adwentu chcemy otwierać serca dla przychodzącego...

Panie, ucz mnie uczciwości i gotowości niesienia pomocy...

Wiara

Panie, ucz mnie uczciwości i gotowości niesienia pomocy...

Jaką moc naprawdę mam?

Wiara

Jaką moc naprawdę mam?

Świętokrzyskie: W wypadku samochodowym zginął proboszcz

Kościół

Świętokrzyskie: W wypadku samochodowym zginął proboszcz

USA: Ksiądz odprawia Mszę św. na tle kobiet tańczących...

Kościół

USA: Ksiądz odprawia Mszę św. na tle kobiet tańczących...

Tajemnica wizerunku Matki Bożej z Guadalupe

Wiara

Tajemnica wizerunku Matki Bożej z Guadalupe

Bóg zaprasza nas dziś do szczerości, do stanięcia w...

Wiara

Bóg zaprasza nas dziś do szczerości, do stanięcia w...

Czy moje serce bije już mocniej i radośniej?

Wiara

Czy moje serce bije już mocniej i radośniej?