Reklama

Z kuchni naszych sąsiadów

Wiele restauracji w ramach protestu przeciw rosyjskiej inwazji na Ukrainę wykreśliło ze swojego menu ruskie pierogi. W ich miejsce pojawiają się pierogi ukraińskie. W istocie to ich prawidłowa nazwa, bo pochodzą nie z Rosji (tam ich nie uświadczysz), a z Ukrainy, konkretnie z Rusi Czerwonej, historycznej krainy na południowo-zachodniej Ukrainie oraz w południowo-wschodniej Polsce.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ukraińskie pierogi

Ciasto:
35 dag mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżka masła
ok. 3/4 szklanki wody – przegotowanej, ciepłej

Farsz:
50 dag ugotowanych ziemniaków
20 dag białego sera
sól, pieprz ew. przyprawa do ziemniaków
10 dag chudego wędzonego boczku
1 cebula

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Zrób wgłębienie. Wlej w nie roztopione masło i pomału wlewaj ciepłą wodę. Połącz składniki. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie sprężyste.

Przygotuj farsz. Jeszcze gorące ziemniaki oraz ser przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w kostkę, podobnie cebulę, przesmaż na patelni i dodaj do masy ziemniaczano-serowej. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, ew. przyprawę do ziemniaków. Wszystko wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Wykrawaj kółka wielkości szklanki, na każdym układaj łyżeczkę farszu. Zawijaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj okraszone boczkiem przesmażonym z cebulą.

Lwowski barszczyk wiosenny

Składniki:
50 dag młodych buraków
3 młode marchewki
3 młode pietruszki
1 młody seler
25 dag mielonego mięsa (wołowego lub indyczego)
1 l rosołu drobiowego
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka mąki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
sok z cytryny

Jarzyny obierz, zetrzyj na tarce, wymieszaj z mięsem. Rozgrzej tłuszcz, dodaj masę mięsno-jarzynową i duś na niewielkim ogniu, stale mieszając, dopóki mięso nie zmieni koloru. Zalej gorącym rosołem i zagotuj, stale mieszając. Śmietanę wymieszaj z przesianą mąką, dodaj do zupy i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zupa zgęstnieje. Dodaj do zupy zmiażdżony czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz sokiem z cytryny.

Podziel się:

Oceń:

2022-03-15 11:44

Wybrane dla Ciebie

Święty Bonawentura – teolog dziejów

Więcej ...

Święty Bonawentura

Francisco de Zurbarán/pl.wikipedia.org

Więcej ...

Wlk. Brytania: relikwia Tomasza Morusa ma zostać ekshumowana i wystawiona publicznie

2025-07-15 13:57

wikipedia.org

Doczesne szczątki katolickiego męczennika Tomasza Morusa (ang. Thomas More) mają zostać ekshumowane i poddane konserwacji. Poinformował o tym brytyjski tygodnik katolicki „Catholic Herald”. Plany w tym zakresie ogłosił anglikański kościół św. Dunstana w Canterbury. Jednocześnie w 2035 r., w 500. rocznicę egzekucji Morusa, relikwia głowy świętego ma zostać umieszczona w poświęconym mu sanktuarium i wystawiona na widok publiczny.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Siedlce/Komunikat: Diecezja wyraża ubolewania z powodu...

Kościół

Siedlce/Komunikat: Diecezja wyraża ubolewania z powodu...

Nowenna do św. Marii Magdaleny

Wiara

Nowenna do św. Marii Magdaleny

Będę bardziej wdzięczny Bogu za wszystkie otrzymane...

Wiara

Będę bardziej wdzięczny Bogu za wszystkie otrzymane...

Święty Bonawentura – teolog dziejów

Wiara

Święty Bonawentura – teolog dziejów

Świadectwo: 52 lata spełnionego małżeństwa. Jak to...

Wiara

Świadectwo: 52 lata spełnionego małżeństwa. Jak to...

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Watykan podjął decyzję ws. domniemanych objawień blisko...

Kościół

Watykan podjął decyzję ws. domniemanych objawień blisko...

Najmodniejsze firany gotowe 2025 – te wzory i tkaniny...

Wiadomości

Najmodniejsze firany gotowe 2025 – te wzory i tkaniny...

Kościół odmawia katolickiego pochówku tylko tym,...

Kościół

Kościół odmawia katolickiego pochówku tylko tym,...