Reklama

Z kuchni naszych sąsiadów

Wiele restauracji w ramach protestu przeciw rosyjskiej inwazji na Ukrainę wykreśliło ze swojego menu ruskie pierogi. W ich miejsce pojawiają się pierogi ukraińskie. W istocie to ich prawidłowa nazwa, bo pochodzą nie z Rosji (tam ich nie uświadczysz), a z Ukrainy, konkretnie z Rusi Czerwonej, historycznej krainy na południowo-zachodniej Ukrainie oraz w południowo-wschodniej Polsce.

Ukraińskie pierogi

Ciasto:
35 dag mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżka masła
ok. 3/4 szklanki wody – przegotowanej, ciepłej

Farsz:
50 dag ugotowanych ziemniaków
20 dag białego sera
sól, pieprz ew. przyprawa do ziemniaków
10 dag chudego wędzonego boczku
1 cebula

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Zrób wgłębienie. Wlej w nie roztopione masło i pomału wlewaj ciepłą wodę. Połącz składniki. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie sprężyste.

Reklama

Przygotuj farsz. Jeszcze gorące ziemniaki oraz ser przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w kostkę, podobnie cebulę, przesmaż na patelni i dodaj do masy ziemniaczano-serowej. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, ew. przyprawę do ziemniaków. Wszystko wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Wykrawaj kółka wielkości szklanki, na każdym układaj łyżeczkę farszu. Zawijaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj okraszone boczkiem przesmażonym z cebulą.

Lwowski barszczyk wiosenny

Składniki:
50 dag młodych buraków
3 młode marchewki
3 młode pietruszki
1 młody seler
25 dag mielonego mięsa (wołowego lub indyczego)
1 l rosołu drobiowego
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka mąki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
sok z cytryny

Jarzyny obierz, zetrzyj na tarce, wymieszaj z mięsem. Rozgrzej tłuszcz, dodaj masę mięsno-jarzynową i duś na niewielkim ogniu, stale mieszając, dopóki mięso nie zmieni koloru. Zalej gorącym rosołem i zagotuj, stale mieszając. Śmietanę wymieszaj z przesianą mąką, dodaj do zupy i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zupa zgęstnieje. Dodaj do zupy zmiażdżony czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz sokiem z cytryny.

2022-03-15 11:44

Wybrane dla Ciebie

Watykan: Na placu Świętego Piotra zapalono światła na choince i odsłonięto szopkę

2022-12-03 18:15

PAP/EPA/MASSIMO PERCOSSI

Na placu Świętego Piotra zapalono w sobotę światła na świątecznej choince z włoskiego regionu Abruzja i odsłonięto szopkę wyrzeźbioną w drewnie przez artystów z Friuli-Wenecji Julijskiej. Plany uroczystej inauguracji na placu pokrzyżowała niepogoda. Uroczystość z udziałem przedstawicieli Watykanu i włoskich władz lokalnych odbyła się w Auli Pawła VI.

Więcej ...

Msza św. krok po kroku

Adobe. Stock.

Rozumienie znaków i symboli, gestów i postaw pozwala nam świadomie i owocnie uczestniczyć we Mszy św.

Więcej ...

Wojska Obrony Terytorialnej laureatem Nagrody „Patriota Roku 2022”

2022-12-03 19:38

Biały Kruk

Podczas VIII Dnia Patrioty organizowanego przez wydawnictwo Biały Kruk oraz Akademicki Klub Obywatelski w Krakowie nagrodą „Patriota Roku im. Kazimierza Odnowiciela” uhonorowano Wojska Obrony Terytorialnej.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nabożeństwo pięciu pierwszych sobót miesiąca

Modlitwa

Nabożeństwo pięciu pierwszych sobót miesiąca

Watykan: Na placu Świętego Piotra zapalono światła na...

Aktualności

Watykan: Na placu Świętego Piotra zapalono światła na...

Nowenna przed uroczystością Niepokalanego Poczęcia...

Wiara

Nowenna przed uroczystością Niepokalanego Poczęcia...

Wielki misjonarz

Święci i błogosławieni

Wielki misjonarz

Zmarł ks. Marcin Modrzejewski, miał 33 lata

Niedziela Lubelska

Zmarł ks. Marcin Modrzejewski, miał 33 lata

Wiara na medal

Wiara

Wiara na medal

Dwa paradoksy Adwentu

Rok liturgiczny

Dwa paradoksy Adwentu

Abp Pawłowski nuncjuszem w Grecji

Kościół

Abp Pawłowski nuncjuszem w Grecji

MŚ 2022 - skandynawskie media: szalony Szczęsny i łzy...

Sport

MŚ 2022 - skandynawskie media: szalony Szczęsny i łzy...