SKŁADNIKI 2 cebule dymki
20 dag suchego razowego chleba (pokrojonego w kostkę)
1 l wywaru warzywnego
śmietana
ząbek czosnku
sól, mielony czarny pieprz, suchy majeranek
klarowane masło
WYKONANIE: Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój, oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym maśle wraz z kostkami pieczywa. Przełóż wszystko do wywaru i gotuj, aż chleb będzie miękki. Przypraw. Zupę podawaj z odrobiną śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Każdego dnia marnujemy mnóstwo jedzenia: resztki z obiadu, kromki chleba, niewykorzystane produkty, z którymi nie wiadomo co zrobić. Jak temu zapobiec? Wystarczy znać alternatywne sposoby na wykorzystanie resztek jedzenia. Oto kilka z nich.
– W każdej Eucharystii Jezus oddaje swoje życie za nas. To nie jest teatr, to jest zaproszenie – powiedział abp Wacław Depo. W Wielki Piątek metropolita częstochowski przewodniczył Liturgii Męki Pańskiej w bazylice Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Zawierciu.
Archiwum Parafii św. Trójcy w Gorzowie Wielkopolskim
Wielkiej Soboty miał być czasem ciszy, modlitwy i przygotowania serc na nadchodzącą Noc Zmartwychwstania. Mieszkańcy Łupowa, jak co roku, z oddaniem przyszli do swojego kościoła, by przygotować świątynię na najważniejsze święta. Zamiast ciszy – zderzyli się z krzykiem farby na ścianie. Ich kościół – zabytkowy, bliski, zadbany z miłością – został zdewastowany. Bezsensowne graffiti oszpeciło święte miejsce.