Powróćmy do sposobów naszych babć, które wiedziały, że służy temu np. jedzenie kiszonej kapusty, chrzanu, jabłek, cebuli, czosnku, miodu czy codzienne picie ziół. My natomiast nie chcemy „się w to bawić”. Pragniemy widzieć rezultat od razu.
Aby wzmocnić działanie układu odpornościowego, przyjmujmy witaminę D3, cynk, selen, magnez czy kwasy omega-3.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Pijmy także ziołowe herbaty. Ostatnio zaczyna być coraz bardziej popularna herbata z igieł sosnowych, polecana przy infekcji dróg oddechowych. Aby ją przyrządzić, wystarczy nazbierać igieł sosny, wysuszyć je i od czasu do czasu pić z nich odwar. Igły sosny są bogate w witaminę C.
Kiedy zaczynamy odczuwać przeziębienie, radzę pić herbatę z ziela macierzanki. W tym celu należy zalać ziele zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i odstawić na 15 minut do naciągnięcia. Herbatkę najlepiej pić wieczorem przed pójściem spać. Następnego dnia powinniśmy czuć się zdrowi. Herbatka z macierzanki jest pomocna przy schorzeniach płucnych.
Od czasu do czasu pijmy także herbatkę z kwiatu czarnego bzu, która pomaga w przypadku przeziębienia i gorączki. Również kwiat lipy jest bardzo pomocny w złagodzeniu objawów przeziębienia. Polecam także przyjmowanie syropu czy tabletek z echinacei. Pamiętajmy, aby czas trwania kuracji nie przekroczył 10 dni.