Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Ostra jazda w kuchni

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 76-77

Adobe Stock

Na stałe zadomowiły się w naszej kuchni. Ostre przyprawy poprawiają smakowe i zapachowe walory potrawy. Jakie mają wady i zalety?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przyprawy to naturalne substancje pochodzenia roślinnego. Stosowanie ich poprawia nasz apetyt oraz może działać jak afrodyzjak. Od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Najbardziej popularne ostre rośliny, które znajdziemy w naszej kuchni, swoją ostrość oraz walory zdrowotne zawdzięczają charakterystycznym substancjom czynnym – w imbirze znajdziemy gingerol, w chilli – kapsaicynę, a w kurkumie – kurkuminę.

Zachowaj ostrożność

W przypadku stanów zapalnych żołądka, choroby wrzodowej ostre przyprawy mogą nasilać ból oraz dyskomfort. Będą również potęgowały stany zapalne skóry i trądzik różowaty. Nasilają one także alergie. Szczególną ostrożność należy zachować podczas stosowania imbiru, jeśli jesteśmy uczuleni na pyłki roślin zielonych, gdyż kłącze może spowodować objawy alergii kontaktowej lub wziewnej, rzadziej pokarmowej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Walory zdrowotne

Kurkumina jako substancja czynna znajdująca się w kurkumie wykazuje działanie: przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, antynowotworowe, ochronne dla przewodu pokarmowego. Imbir natomiast ma działanie rozgrzewające – dzięki temu pobudza krążenie; poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe; obniża poziom cukru; ma działanie przeciwzapalne – sprawdzi się w przypadku zapalenia oskrzeli i stawów; działanie przeciwwymiotne – redukuje nudności u kobiet w ciąży, u osób z chorobą lokomocyjną i podczas chemioterapii, której często towarzyszą mdłości; działanie przeciwbólowe – sprawdzi się w migrenowych bólach głowy oraz bólach menstruacyjnych; ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Chilli con carne

SKŁADNIKI :
*400 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka
*2 zielone papryki
*1 czerwona papryka
*1 cebula
*1 puszka kukurydzy
*1 puszka czerwonej fasoli
*1 puszka pomidorów w puszce
*2 łyżeczki słodkiej papryki
*2 łyżeczki ostrej papryki
*2 łyżeczki kuminu
*1 łyżeczka chilli w proszku
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sól i pieprz do smaku

Reklama

Wykonanie:
1. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć mięso mielone. Smaż przez kilka minut, aż się zarumieni.
2. Dodaj posiekane cebulę i papryki i smaż przez kilka minut.
3. Dodaj kukurydzę, fasolę i pomidory w puszce. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Dodaj słodką i ostrą paprykę, kumin i chilli w proszku i dokładnie wymieszaj.
5. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 45 min, aż mięso i warzywa będą miękkie.
6. Chilli con carne jest gotowe do podania. Można podawać z ryżem lub pieczonymi tostami.

Nalewka z kapsaicyny wspierająca niszczenie komórek nowotworowych

SKŁADNIKI :
*1,5 kg ostrej papryki
*1,5 l oleju lnianego nierafinowanego

Wykonanie:
1. Obmyj i pokrój paprykę na możliwie najdrobniejsze cząstki, razem z gniazdami nasiennymi – połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich (koniecznie w rękawiczkach, a potem kilkakrotnie umyj ręce, uważaj, aby nie dotknąć oka lub miejsc intymnych).
2. Zalej ją w słoiku 1,5 l oleju szlachetnego, najlepiej lnianego.
3. Odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce (lodówka) na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając.
4. Zlej płyn do butelki. Używaj 5 razy dziennie, przed każdym posiłkiem, po 1 łyżeczce do herbaty.
5. Popijaj wyłącznie mlekiem niepasteryzowanym dla złagodzenia ostrości.

Żeberka na ostro z grilla

SKŁADNIKI:
*1 cebula
*3 liście laurowe
*240 g ketchupu
*110 g miodu
*80 ml octu balsamicznego
*3 łyżeczki musztardy
*szczypta pieprzu czarnego
*4 ząbki czosnku
*125 g sosu sojowego
*1 łyżeczka pieprzu czarnego, ziarnistego

Wykonanie:
1. Żeberka zalej wodą, obgotuj (ok. 30 min), dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Wyjmij żeberka, wystudź, a wywar wykorzystaj do ugotowania np. zupy.
2. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Do sporej miski lub szczelnego worka włóż żeberka, dodaj marynatę i dokładnie obtocz w niej żeberka.
3. Żeberka wyjmij z marynaty, lekko otrząśnij z jej nadmiaru, ułóż na patelni grillowej lub grillu i smaż, obracając co jakiś czas i smarując marynatą, aż mięso się zrumieni

Reklama

Curry wieprzowe po indyjsku

SKŁADNIKI:
*1 kg łopatki wieprzowej
*200 g czerwonej papryki
*250 g cebuli
*150 g marchwi
*2-3 ząbki czosnku
*2,5 łyżeczki curry indyjskiego/garam masala (są dostępne gotowe mieszanki przypraw)
*2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
*2-3 łyżki sosu sojowego
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sok z 1/2 limonki
*szczypta płatków chilli
*sól i pieprz do smaku
*150 g jogurtu naturalnego
*natka pietruszki lub kolendry do posypania

Wykonanie:
1. Mięso natrzyj przyprawą curry i obsmażaj partiami na 2 łyżkach oliwy, by zamknąć jego pory.
2. Warzywa pokrój niezbyt drobno i przełóż do naczynia razem z mięsem. Dopraw papryką, chilli, sosem sojowym, sokiem z limonki i pieprzem. Podlej 1/2 szklanki wody i duś w wolnowarze do miękkości. Curry można też przyrządzić tradycyjnie na kuchence lub w piekarniku. W tym celu najlepiej użyj garnka z grubym dnem i duś na najmniejszym ogniu do miękkości, w razie potrzeby uzupełniając płyn.
3. Gdy mięso jest już miękkie, dopraw je do smaku. Całość zagęść jogurtem naturalnym i przed podaniem posyp natką pietruszki.

Podziel się:

Oceń:

+2 -1
2024-01-16 12:54

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Chłodnik szczawiowy

Chłodnik to świetny sposób na orzeźwiający obiad w upalne dni. Potrawę można przygotować szybko i podawać z młodymi ziemniakami obsypanymi koperkiem lub z chrupiącymi grzankami.

Więcej ...

Wierny, aż po odmęt wód

Czasem trzyma zamkniętą kłódkę, zapieczętowaną kopertę albo palec na ustach. Męczennik z Czech, który oddał życie za zachowanie tajemnicy spowiedzi – św. Jan Nepomucen

Więcej ...

Religijność Polaków: Powolny spadek deklaracji wiary, szybszy spadek praktyk

2024-05-21 17:45

Karol Porwich/Niedziela

W Polsce następuje powolny spadek deklaracji wiary, a także szybszy spadek praktyk - podaje Centrum Badań Opinii Społecznej (CBOS). Z ogłoszonego dziś raportu nt. religijności Polaków w ostatnich dziesięcioleciach wynika, że spadek praktyk najszybciej postępuje wśród osób najmłodszych (w wieku 18-24 lata) oraz mieszkańców wielkich miast i osób lepiej wykształconych.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zgorszenie w Warszawie. Tęczowe

Kościół

Zgorszenie w Warszawie. Tęczowe "nabożeństwo" z...

Największą wartością człowieka jest służba innym

Wiara

Największą wartością człowieka jest służba innym

#PodcastUmajony (odcinek 21.): Egoista

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 21.): Egoista

Oświadczenie rzecznika KEP ws. opublikowanego przez...

Kościół

Oświadczenie rzecznika KEP ws. opublikowanego przez...

Nowenna do Ducha Świętego

Wiara

Nowenna do Ducha Świętego

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Moc Ducha w Kościele

Wiara

Moc Ducha w Kościele

Kard. Ryś: neutralność religijna polega na wspieraniu...

Kościół

Kard. Ryś: neutralność religijna polega na wspieraniu...

Litania nie tylko na maj

Wiara

Litania nie tylko na maj