Reklama

W wolnej chwili

Pomidory w słoikach

Z tego warzywa możesz przygotować bazę, którą zimą wykorzystasz do wielu dań. Dobrym pomysłem jest także pasteryzowanie warzyw w pomidorach.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Biała fasola w sosie pomidorowym

Składniki:
suche ziarna białej fasoli „Nerki” lub tegoroczne ziarna „Jasia” średniej wielkości
otarty majeranek
sól, mielony pieprz czarny
pomidory gruntowe
czosnek
niejodowana sól kamienna, ziarna czarnego pieprzu

Wykonanie:
1. Suche ziarna fasoli mocz w wodzie przez noc.
2. Przygotuj sos z pomidorów – podobnie jak uniwersalny sos pomidorowy.
3. W czasie gotowania sosu ugotuj fasolę z dodatkiem soli i majeranku.
4. Do słoików wlej gorący sos do wysokości 1/3 słoika, nałóż fasolę i zalej ją gorącą zalewą, w której się gotowała. Uzupełnij sosem pomidorowym.
5. Brzegi słoika wytrzyj, nałóż czystą i suchą pokrywkę, dokładnie dokręć.
6. Pasteryzuj przez 40 min. Słoiki pozostaw w wodzie do ostudzenia. Koniecznie powtórz utrwalanie po 48 godz., aby zabić bakterie, które szybko rozwijają się w domowych przetworach z fasolą.
7. Ostudź i wynieś do chłodnej, ciemnej piwnicy.
Rada: Fasola w sosie pomidorowym przygotowywana w ciepłe dni szybciej się psuje.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Uniwersalny sos pomidorowy

Składniki:
pomidory gruntowe
niejodowana sól kamienna
mielony czarny pieprz
olej o delikatnym smaku (np. słonecznikowy)

Reklama

Wykonanie:
1. Przygotowane pomidory (patrz ramka obok) zagotuj w garnku i gotuj na zmniejszonym płomieniu palnika, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
2. Przetrzyj przez sito lub zblenduj.
3. Dodaj płaską łyżkę soli i niepełną łyżeczkę cukru na litr sosu.
4. Sos zagotuj, mieszając.
5. Gorący sos pomidorowy przelej do słoików, na wierzch wlej po łyżeczce oleju. Wytrzyj brzegi słoików, mocno zakręć i utrwal przez podgrzewanie (patrz ramka obok).
6. Przed spożyciem sos przypraw ulubionymi ziołami – do pomidorów pasują m.in. estragon, bazylia, natka pietruszki i selera, koper, czosnek, cebula.
Rada: Ten uniwersalny sos pomidorowy bez octu i bez cukru można wykorzystać także do sporządzania zup.

Sałatka z papryki i pomidorów

Składniki:
5 kg mięsistej słodkiej papryki czerwonej
4 kg pomidorów
2 pory
1-1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
2-3 łyżki cukru
5 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu*
6 liści laurowych
3 łyżki oleju słonecznikowego

Wykonanie:
1. Dokładnie umyj paprykę, pomidory, por i natkę – por i natkę oczyść z twardych i niejadalnych części.
2. Pomidory pokrój w ćwiartki, zmiel, przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 30 min.
3. Białą część pora pokrój w cienkie pierścienie, natkę grubo posiekaj, podduś razem z porem na oleju na małym płomieniu palnika (nie smaż). Dodaj do pomidorów.
4. Paprykę pokrojoną w paski duś w kilku łyżkach wody z pozostałą ilością oleju.
5. Gotujące się pomidory przypraw solą, cukrem, pieprzem, papryczką, liściem laurowym. Połącz składniki, wymieszaj i gotuj ok. 20-30 min (papryka musi być całkowicie miękka).
6. Czosnek zmiażdż, dodaj do sałatki i gotuj przez 5 min.
7. Wrzącą sałatkę z papryki i pomidorów przełóż do słoików, wytrzyj brzegi, szczelnie zamknij i postaw do góry dnem.
8. Sałatkę z papryki i pomidorów bez octu przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli ma być dłużej przechowywana, trzeba utrwalić ją przez pasteryzację. Słoiki półlitrowe podgrzewa się przez 20 min, litrowe przez 45 min.
*W wersji na ostro można dodać 1/2 łyżeczki posiekanej ostrej czerwonej papryki.

Podziel się:

Oceń:

2024-08-20 14:26

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

W witaminy przebogaty

Niedziela Ogólnopolska 34/2024, str. 62

Adobe Stock

Należący do rodziny psiankowatych pomidor zwyczajny jest jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie.

Więcej ...

Czy Prymas Glemp wiedział, że ks. Popiełuszko miał być uwięziony w bunkrze w Kazuniu?

2025-11-03 11:28

Wikimedia (domena publiczna)

Przy okazji 41. rocznicy pogrzebu ks. Jerzego Popiełuszki (3 listopada) w przestrzeni medialnej pojawiły się informacje, że „prymas Polski Józef Glemp co roku przyjeżdżał do Kazunia i odwiedzał bunkier, w którym zginął ks. Popiełuszko”, ale „ukrywał ten fakt przed opinią publiczną”. Jaka jest prawda na ten temat?

Więcej ...

Łódź: „Requiem” Mozarta na zakończenie Festiwalu „Słowo i Muzyka u Jezuitów”

2025-11-04 14:30
XVI Międzynarodowy Festiwal Muzyczny „Słowo i Muzyka u Jezuitów” im. prof. Teresy Żylis – Gara.

Marek Kamiński

XVI Międzynarodowy Festiwal Muzyczny „Słowo i Muzyka u Jezuitów” im. prof. Teresy Żylis – Gara.

Pod patronatem honorowym Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Karola Nawrockiego w sanktuarium Najświętszego Imienia Jezus koncert solistów, chóru i orkiestry Teatru Wielkiego w Łodzi zakończył XVI Międzynarodowy Festiwal Muzyczny „Słowo i Muzyka u Jezuitów” im. prof. Teresy Żylis – Gara.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nota doktrynalna o tytułach maryjnych: Matka wiernego...

Kościół

Nota doktrynalna o tytułach maryjnych: Matka wiernego...

Spłonął historyczny klasztor kartuzów we Francji

Kościół

Spłonął historyczny klasztor kartuzów we Francji

Knajpy kpią z katolickich wartości. Obraza uczuć to już...

Wiadomości

Knajpy kpią z katolickich wartości. Obraza uczuć to już...

Czy w pełni uczestniczę w Eucharystii?

Wiara

Czy w pełni uczestniczę w Eucharystii?

To ile za te wypominki?

Kościół

To ile za te wypominki?

Nowenna za dusze czyśćcowe

Wiara

Nowenna za dusze czyśćcowe

Biskupi przemyscy apelują o modlitwę w intencji abp....

Niedziela Przemyska

Biskupi przemyscy apelują o modlitwę w intencji abp....

Świadectwo życia w śpiączce po wypadku: nie umarłam,...

Wiara

Świadectwo życia w śpiączce po wypadku: nie umarłam,...

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój