Śliwa jest jednym z najbardziej popularnych drzew owocowych w naszym kraju. Należy do rodzaju Prunus sp. L. W rodzaju tym występuje blisko 200 gatunków. Odmiany uprawne dzieli się na trzy grupy: amerykańskie, wschodnie oraz europejskie. W Polsce uprawę śliwy ogranicza się do rejonów: podkarpackiego, podsudeckiego, zachodniego, nadwiślańskiego oraz nadbałtyckiego. Okres jej kwitnienia przypada na kwiecień – maj. Świeżym owocem w zależności od odmiany można cieszyć się od lipca do listopada.
Wartość energetyczna śliwek różni się w zależności od odmiany. Przeciętnie waha się między 30 a 60 kcal w 100 g owocu. Wśród składników mineralnych przeważa potas – jedna śliwka dostarcza ok. 86,3 mg. Ponadto śliwki zawierają: magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Wśród witamin przeważa beta-karoten, lecz owoc dostarcza również witamin: A, C, B6 oraz K.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zawartość cukrów w śliwkach waha się między 6 a 29%. To zależy od ich odmiany, warunków uprawy oraz czasu zbioru. Pomimo wysokiej zawartości cukrów prostych, a także błonnika pokarmowego po spożyciu śliwek nie obserwuje się gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Można je więc zaliczyć do owoców o niskim indeksie glikemicznym.
Reklama
Śliwki to bogactwo związków prozdrowotnych, należących głównie do grupy polifenoli. Warto pamiętać, że najwięcej substancji aktywnych jest w skórce śliwki – w miąższu jest ich pięć razy mniej. W owocach wykryto ponad 40 związków fenolowych. Kwasy fenolowe nadają owocom potencjał antyoksydacyjny. Przeprowadzone badania wykazują, że zawarty w śliwkach kwas chlorogenowy wpływa na obniżenie poziomu frakcji cholesterolu LDL i glukozy we krwi oraz wykazuje działanie antymutagenne i przeciwnowotworowe.
Śliwki wykazują również działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Wynika to z wysokiej zawartości w nich fenoli. Właściwości antyoksydacyjne wykazują ponadto rozpuszczalne w tłuszczach karotenoidy.
Owoce te wykazują właściwości przeciwalergiczne. Regularne spożywanie śliwek wpływa na poprawę funkcji poznawczych i parametrów zdrowia kości oraz na obniżenie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.
Do innych właściwości prozdrowotnych śliwek należą: działanie antyproliferacyjne, poprawa metabolizmu glukozy i regulacja częstości wypróżnień. Znaną właściwością śliwek jest przeciwdziałanie zaparciom. Działanie przeczyszczające przypisuje się zwłaszcza śliwkom suszonym. Efekt ten zawdzięcza się działaniu sorbitolu, błonnika pokarmowego i polifenoli. Wykazano, że spożycie soku z suszonych śliwek zmniejsza trudności z wypróżnianiem, zmiękcza konsystencję stolca oraz zwiększa jego masę. Dzięki zawartości błonnika suszone śliwki mogą służyć jako prebiotyk – sprzyjają rozwojowi zdrowych mikroorganizmów jelitowych.
Warto w sezonie korzystać ze świeżych owoców, a poza sezonem sięgać po ich alternatywę, np. w postaci kompotów, dżemów, a przede wszystkim owocu suszonego. Śliwki są idealną przekąską – zdrową i słodką.