Komponowanie zbilansowanej diety polega przede wszystkim na spożywaniu sporej ilości warzyw i białka (m.in. pestki, orzechy, ryby, mięso, ser, strączki) oraz dobrych tłuszczów, np. oliwa z oliwek, olej lniany, pestki. Warto, by jadłospis opierał się na diecie śródziemnomorskiej, jeśli nie ma przeciwwskazań. Powinna to być dieta lekkostrawna, bez potraw smażonych, wędzonych, konserwowanych, nadmiernie przetworzonych, bogatych w cukry. Najlepszy sposób przygotowania to produkty surowe (jeśli brak przeciwwskazań), gotowane na parze, ewentualnie gotowane czy duszone. Warto spożywać 4-5 posiłków dziennie, niezbyt obfitych, najlepiej o regularnych porach, niezbyt późno wieczorem – im wcześniej, tym lepiej, maksymalnie do 19. Konieczne jest dostarczenie organizmowi przynajmniej minimalnej ilości wody – nie mniej niż 1,8 l, minimum 30 ml na kilogram masy ciała.
Na co zwracać uwagę?
Należy wybierać produkty odżywcze i bogate w antyutleniacze, m.in.: borówki, maliny, truskawki, awokado, gorzka czekolada, zielona herbata, kurkuma i inne zioła. Koniecznie trzeba eliminować dodatki chemiczne, m.in. vegetę, konserwanty w wędlinach, produkty cukiernicze, zwłaszcza krajanki, ciasta, drożdżówki. Warto zwracać uwagę na pochodzenie produktów, najlepiej bio lub od znajomego rolnika. Dobrze jest także pić codziennie wyciskany sok, najlepiej z buraka i jabłka, selera z jabłkiem, ewentualnie sok z pokrzywy czy zakwas z buraka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kiedy nie mamy czasu i sił
Reklama
Można zamówić dietę pudełkową, poprosić znajomych o pomoc lub posiłek zastąpić specjalnym preparatem z apteki, np. Nutridrink Protein omega-3. Odżywczym posiłkiem będzie naturalny jogurt, garść pestek i orzechów, a do tego porcja warzyw i owoców czy choćby kaszka Sinlac, do której potrzebna jest tylko woda – możemy dodać do niej orzechy czy maliny.
Pomocne substancje
Terapię warto wesprzeć tłuszczami, takimi jak omega-3 (można włączyć samodzielnie), uzupełnieniem brakujących witamin i minerałów, zwłaszcza witamin D i C. Rekomendowane w wielu przypadkach jest stosowanie CBD bądź leczniczych grzybów, jednak te terapie należy konsultować ze specjalistą. Fitoterapia może stanowić doskonałe wsparcie profilaktyki i leczenia nowotworów. Do ziół o działaniu antynowotworowym zaliczamy szczególnie kurkumę i ziele pokrzywy, które są łatwo dostępne. Można też wybrać gotowe produkty, np. według św. Hildegardy, o. Grzegorza Sroki czy ziołową chemioterapię Zielarni Suwalskiej. Należy pamiętać, że zioła czy dieta nie zastępują konwencjonalnego leczenia, mogą jednak stanowić doskonałe wsparcie.
Polecane przepisy
Pasta budwigowa
Miksujemy kilka minut: 125 g białego twarogu, 6 łyżek oleju lnianego (tłoczonego na zimno), 2 łyżki jogurtu. Warto wzbogacić pastę o dodatki typu: sól, pieprz, koper, bazylia, papryka, czarnuszka, cynamon, czosnek, pokrzywa. Spożywamy z warzywami lub/i chlebem.
Sos budwigowy (do sałatek, mięsa, warzyw)
Miksujemy pół szklanki oleju lnianego, łyżkę majonezu, 1 łyżkę keczupu, 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, 2 ząbki czosnku, 3 szczypty soli, 1 szczyptę pieprzu i jeśli lubimy – dowolne zioła (prowansalskie, koper).
Złote mleko
Reklama
na wolnym ogniu podgrzewamy mleko (nie ze sklepu, ewentualnie kokosowe czy migdałowe) ok. 10 min wraz z łyżeczką bio kurkumy, szczyptą pieprzu oraz cynamonem lub innymi ulubionymi przyprawami. Kiedy nie będzie gorące, można dodać miodu czy oliwy.
Przykładowy jadłospis
Pierwsze śniadanie – godz. 8: sałatka z kurczakiem, sosem czosnkowym budwigowym, ogórkiem kiszonym, koprem, kiełkami.
Drugie śniadanie – godz. 11: jogurt naturalny, łyżka nasion chia, garść borówek + sok wyciskany.
Obiad – godz.13.30: krem z brokułów, łosoś na parze, ryż brązowy, szpinak.
Podwieczorek – godz. 16: smoothie z banana, awokado, sok z cytryny + kilka migdałów.
Kolacja – godz.18.30: pasta budwigowa z ziołami prowansalskimi, chleb orkiszowy, rzodkiewka, pomidor.