Ma wiele wspaniałych właściwości, które w dzisiejszych czasach są niedoceniane. Jest źródłem wielu witamin oraz wartości odżywczych, które wykazują korzyści zdrowotne. Niestety, średnie spożycie gruszki w Polsce nie przekracza 2 kg na osobę.
Reklama
Produkcja gruszek w Polsce kształtuje się na poziomie 60 tys. t w ciągu roku. Pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się późnym latem oraz jesienią. Zbiór gruszek następuje w momencie, w którym zaczynają spadać z drzew. Waga przeciętnej gruszki wynosi ok. 180 g. W takiej porcji znajduje się ok. 120 kcal. Masa gruszki w 85% składa się z wody, pozostała część to węglowodany, tłuszcze, błonnik pokarmowy, sole mineralne, witaminy oraz związki mineralne. Gruszki są bogate w witaminy: C, B1, B2, B6 oraz PP. Owoce te zawierają również kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy), które wpływają na stymulację procesów trawiennych. Z tego względu polecane są osobom starszym, aby wzbudzić apetyt. Istotna jest też zawartość w nich potasu – w jednej gruszce jest go blisko 250 mg, co, według Instytutu Żywności i Żywienia, pokrywa ok. 7% dziennego zapotrzebowania. Wspomaga on pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Gruszki zawierają jod, który wspiera leczenie chorób tarczycy, oraz kwas foliowy, dzięki czemu są polecane kobietom w ciąży. Dojrzała i miękka gruszka korzystnie wpływa na pracę jelit. Występujące w owocu komórki kamienne (sklereidy) zapobiegają zaparciom. Poza tym zawartość fruktozy oraz błonnika również ułatwia wypróżnianie. Niektóre odmiany gruszek zalecane są w leczeniu biegunek z uwagi na zawartość dużej ilości garbników. Z kolei sfermentowane soki z gruszki wykazują korzystne działanie przeciw tworzeniu się wrzodów żołądka. Twarda i niedojrzała gruszka charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym oraz niskim ładunkiem glikemicznym. Dzięki temu polecana jest osobom z cukrzycą oraz dbającym o utrzymanie smukłej sylwetki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Bogactwo zawartych w gruszkach przeciwutleniaczy, a zwłaszcza związków fenolowych oraz flawonoidów, może zapobiegać wielu chorobom, w tym niektórym rodzajom nowotworów. Wykazano, że zawartość w owocu floretyny hamuje wzrost komórek nowotworowych. Indukuje również apoptozę komórek czerniaka oraz ludzkiej białaczki.
Gruszkę można wykorzystywać na wiele sposobów. Sprawdza się jako dodatek do dań zarówno słodkich, jak i słonych. Owoce te idealnie nadają się na przetwory takie jak: kompoty, dżemy, konfitury oraz pikle. Gruszki sprawdzają się również jako przekąska w formie suszonej.