Czy można uniknąć wirusa? Nasza odporność może rozpoznać wirusy i nie pozwolić im się rozwinąć. Ewentualnie można przechodzić infekcje łagodnie. Wszystko zależy od odporności, dostępności składników, takich jak cynk, które wpływają na zahamowanie replikacji wirusów, czy też warunków, w jakich będziemy walczyć z infekcjami. Konieczne są rozgrzanie organizmu, odpoczynek i dostarczenie składników pomocnych w walce z wirusami. Jeśli osłabimy organizm chłodem, niezdrowym jedzeniem, utrudnimy możliwości obrony organizmu.
Reklama
Odporność budujemy przez codzienne nawyki i regularne wzmacnianie organizmu. Należy szczególnie dbać o dobrą dietę, zwłaszcza unikać cukru, produktów nadmiernie przetworzonych, a dostarczać witaminy i mikroelementy przez spożywanie codziennie porcji zdrowych warzyw, owoców, pestek i orzechów. Kluczem jest odpowiednie nawodnienie organizmu, czyli picie minimum 30 ml wody na kilogram masy ciała. W sezonie infekcyjnym należy suplementować przynajmniej witaminę D, a najlepiej z K2, A, E i C oraz w szczególnych przypadkach włączyć produkty wspierające odporność. Należy unikać stresu oraz dbać o prawidłowy sen. Dobrym rozwiązaniem jest rozgrzewające śniadanie, zwłaszcza z użyciem cynamonu, imbiru, kurkumy, choćby owsianka z cynamonem i kurkumą czy granola z przyprawami korzennymi oraz wypicie herbaty z imbirem. Warto postawić na codzienną aktywność fizyczną oraz podstawową higienę, czyli choćby mycie rąk po powrocie do domu, częste wietrzenie pomieszczeń.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
probiotyki, colostrum, laktoferyna, tran, echinacea, imbir, owoc i kwiat bzu czarnego, owoc róży, czarnuszka, aloes, chlorella, pelargonia afrykańska, czystek, acerola, żeń-szeń, tarczyca bajkalska, traganek błoniasty, aronia, rokitnik, kiszonki, propolis i mleczko pszczele, cynk, witaminy C i D.
Produkty wspierające odporność należy dobrać w zależności od obciążeń organizmu, sytuacji oraz własnych preferencji. Przykładowo: jeśli problem dotyczy jelit, stosujemy probiotyki, colostrum, chlorellę. Jeśli są nawroty angin, przyjmujemy propolis czy mleczko pszczele. Jeśli rozwija się infekcja grypopodobna, stosujemy produkty przeciwwirusowe, takie jak: imbir, czosnek, cynk, duże dawki witaminy C. Należy zasięgnąć opinii lekarza rodzinnego lub innego specjalisty, jeśli często chorujemy, celem wykluczenia poważniejszych przyczyn, jak anemia, borelioza, próchnica zębów czy inne stany zapalne.
– herbatka na odporność do śniadania i łyżka syropu na odporność
– Iskial immuno max z cynkiem lub czosnkiem, ewentualnie dobry tran
– naturalna witamina C, np. z aceroli czy róży
– inne produkty wymienione obok w zależności od odporności i problemów zdrowotnych
Zmieszaj w równych proporcjach owoc czarnego bzu, róży i ziele jeżówki, następnie parz pod przykryciem ok. 15 min. Warto dodać imbir i cynamon, a gdy przestygnie, można doprawić miodem.
Reklama
Grypa i Covid-19 objawiają się katarem, gorączką, osłabieniem, kaszlem, bólami mięśni i głowy. Przy koronawirusach mogą wystąpić duszności czy utrata węchu lub smaku.
Obecnie częściej występuje wariant z objawami jelitowymi, jak biegunki i bóle brzucha. Warto w tych sytuacjach pić herbatę ziołową, najlepiej lipę, owoc bzu czarnego, lukrecję własnoręcznie wykonaną (mieszamy wszystkie składniki i pijemy po łyżce 3 x dziennie) lub gotową herbatę, np. „Kontrola infekcji”. Ważnym elementem jest zwolnienie tempa życia, wygrzanie organizmu i stosowanie witaminy C 3 x dziennie, najlepiej z bioflawonoidami, i syropu na odporność i infekcje.
Syrop na infekcje i odporność:
• 15 dkg korzenia świeżego imbiru
• 2 cytryny
• 3 ząbki czosnku (można pominąć, jeśli ktoś jest wrażliwy)
• 6 łyżek miodu, najlepiej manuka lub spadziowego
• łyżeczka oliwy
Pierwsze 3 składniki wyciskamy w wyciskarce do wyparzonego słoika szklanego lub ciemnej butelki, potem dodajemy oliwę, miód i trzymamy w lodówce. Dzieciom podajemy 1 łyżeczkę, dorosłym – łyżkę najlepiej po śniadaniu. Przy infekcji stosujemy co najmniej dwa razy dziennie.