Mandarynka to owoc cytrusowy wywodzący się z Azji Południowej. Należy do rodziny rutowatych. W Polsce zyskała popularność w latach 80. i 90. XX wieku.
Jest owocem niskokalorycznym – w jednej mandarynce znajduje się ok. 37 kcal. Podstawowym składnikiem mandarynki są węglowodany. Te pomarańczowe owoce są źródłem witamin oraz składników mineralnych – witamin: A, E, B2, B3, B6, a także tiaminy i kwasu askorbinowego oraz wapnia, potasu, magnezu i żelaza.
Stanowią źródło flawonoidów, a w szczególności nobiletyny (pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy naczyń krwionośnych), polifenoli oraz karotenoidów. Mimo zawartości węglowodanów mandarynki charakteryzują się niskim indeksem oraz ładunkiem glikemicznym (IG = 42, ŁG = 3,9). Zawartość witaminy C może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, o 19% oraz choroby wieńcowej – o 16%, a kwas askorbinowy przez działanie relaksacyjne poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, rozluźniając mięśnie gładkie. Przeprowadzone badania potwierdzają, że u osób spożywających większe ilości cytrusów ryzyko wystąpienia incydentów wieńcowych jest mniejsze.
Pomóż w rozwoju naszego portalu